Riscul de infectare cu noul coronavirus va crește, dacă nu ținem cont de distanțarea socială, de igiena strictă a mâinilor și de purtarea măștilor în spațiile publice. Printre noile reguli de conduită pe care pandemia de Covid ne obligă să le învățăm să numără și saltutul cu atingerea coatelor.

Nu mai dați mâna cu nimeni, nu vă mai îmbrățișați, nu vă mai sărutați pe obraz prietenii, amicii, rudele. Știm că este absurd, dar este sănătos! Niciodată nu știi când cineva este un purtător asimptomatic de coronavirus și te poți infecta doar pentru că ai vrut să fii amabil și l-ai îmbrățișat.

Cu cât încărcătura virală pe care o primești de la altă persoană este mai mare, cu atât crește riscul să faci o formă mai gravă a bolii. De aceea, salutul prin atingerea coatelor este indicat în aceste zile.

Atingerea coatelor. Când a fost inventat acest salut

Istoria acestui salut nu este chiar atât de veche, în schimb a devenit o modă printre tinerii din America, după ce a fost preluat din armată.

Inițial, el a fost folosit de preoții din peninsula Molokai, Hawai, după epidemia de lepră din anii 1960. Leproșii izolați pe această peninsulă și-au dorit să participe la slujbele creștine, iar preoții i-au învățat să se salute cu ceilalți prin atingerea coatelor, astfel încât nimeni să nu ia contact direct cu pielea.

În anul 2006 a revenit în atenția medicilor și academicienilor care au propus acest salut de teama răspândirii gripei aviare. Organizația Mondială a Sănătății a susținut acest salut pentru a evita orice boală contagioasă, de la Ebola, la păduchi.

Un salut la modă!

Tinerii au preluat imediat salutul, folosit intens în special în armată. O variantă a acestui salut este atingerea antebrațelor, cu atât mai mult dacă porți haine cu mâneci lungi și astfel riscul de a prelua orice boala contagioasă transmisibilă prin piele scade aproape de zero.

Atingerea coatelor a fost promovată în 2014 în zonele în care infectarea cu Ebola era ridicată, și azi, în 2020, din cauza riscului foarte ridicat de contagiune cu noul coronavirus. Multă vreme de acum încolo, nu ne vom mai strânge mâinile și nu ne vom mai săruta pe obraz, iar epidemia de Covid va continua să ne schimbe dramatic comportamentul în public.

foto: Shutterstock