Pentru noi, cei care nu avem această dizabilitate, este greu de imaginat ca sensiblitatea și acuratețea specifice unei opere de artă pot fi redate altfel decât prin intermediul mâinilor. Artiștii care pictează cu gura și piciorul ne demonstrează însă, prin picturile lor, că omul poate depăși orice obstacol atunci când își folosește resursele interioare la capacitate maximă.  În timp,  exersând cu stăruință, acești artiști și-au dezvoltat o tehnică ce le permite să realizeze tablouri ce pot concura oricând cu tablourile pictate de artiști care își pot folosi mâinile.

     

tablou3_maria-vagyonSeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

 

Rolul Asociației Artiștilor care Pictează cu Gura și Piciorul (A.P.G.P.)

Cu toate ca aceste tablouri sunt impresionante, multe dintre ele rămân necunoscute publicului larg pentru că nu sunt promovate. Artiștii care nu își pot folosi mâinile nu au resursele necesare pentru a-și face creatiile cunoscute. În sprijinul lor, pictorul  Arnulf  Erich Stegmann, rămas cu această dizabilitate din cauza poliomielitei, a creat în 1957 Asociația Artiștilor care Pictează cu Gura și Piciorul (A.P.G.P.). Astăzi asociația este prezentă în peste 50 de țări din lume și reunește peste 800 de artisti.

Din 2016 pictorii români cu dizabilităti se pot bucura de același sprijin ca și pictorii străini.  Asociația a fost lansată  și în România și funcționează în același mod în care funcționează și în străinătate.

Asociația Artiștilor care Pictează cu Gura și Piciorul (A.P.G.P.) este o organizație de ajutor reciproc ce aparține și este condusă de către membrii săi, artiștii. A.P.G.P este în permanentă căutare de noi talente și îi contactează pe artiștii care nu își pot folosi mâinile pentru a-i invita să se alăture asociației.

tablou3_maria-vagyonSeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Prin intermediul Asociației lucrările artiștilor cu dizabilităti sunt reproduse pe cărti poștale, calendare și diverse alte articole care permit personalizarea. Toate aceste obiecte sunt comercializate, iar Asociația acordă burse anuale artiștilor care pictează cu gura și piciorul și îi ajută, astfel, să își valorifice talentul și munca.

Artista Maria Vagyon din Arad, membră a Asociației Artiștilor care Pictează cu Gura și Piciorul de 30 de ani, povestește despre experiența sa: “Am fost scutită la desen pe motiv că nu se poate desena sau picta cu piciorul. Atunci am încetat, am terminat cele opt clase, apoi am rămas acasă. După aceea am început, din sârguință proprie, să desenez și să pictez. O cunoștință foarte dragă mie, care de atunci, din păcate, s-a mutat în lumea de dincolo, a aflat ce am învățat. Auzise de o asociație din Liechtenstein și m-a sfătuit să încerc să mă înregistrez acolo ca bursier. Au trecut de atunci 30 de ani. Primesc o bursă lunar, am un contract cu Asociația care trebuie înnoit la trei ani. Picturile mele sunt reproduse pe vederi și pe calendare. Mai mult decât atât, Asociația organizează expoziții în toată lumea și tablourile mele au fost expuse în cadrul acestor expoziții.” spune Maria Vagyon.

Distribuția operelor de artă

Asociația Artiștilor care Pictează cu Gura și Piciorul (A.P.G.P.) este o societate cu răspundere limitată, care este autorizată să reproducă lucrările pe cărți poștale, calendare, felicitări și să le distribuie în întreaga țară.

“În fiecare an, înainte de cele mai importante sărbători religioase: Crăciunul și Paștele, Asociația Artiștilor care Pictează cu Gura și Piciorul din România, trimite felicitări și cărți poștale cu reproducerile operelor artiștilor în întreaga țară. Acestea pot fi păstrate de către destinatari fără niciun cost sau pot fi achiziționate contra unei sume modice pentru a susține activitatea artiștilor.” spune Corina Ilie, reprezentant A.P.G.P. România.

Artiștii și toți cei care își doresc să intre în posesia lucrărilor de artă îi pot contacta pe reprezentanții A.P.G.P., pentru a se înscrie în Asociație, sau pentru informații suplimentare, la datele de contact prezente pe site-ul www.apgp.ro.