Asociația dezvoltatorilor imobiliari aminteste că, la începutul acestui an, a fost adoptată Legea 7/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcții și pentru modificarea și completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, cu aplicabilitate din 07.02.2020, prin care s-au introdus noi obligații în sarcina dezvoltatorilor imobiliari, în privința modului de recepție și predare a clădirilor noi, operațiuni condiționate de îndeplinirea unor cerințe precum existența unor branșamente definitive la rețelele de utilități publice.

– La finalul anului 2020, mai exact din data de 31 decembrie 2020, vor întra în vigoare prevederile Directivei nr. 2010/31/UE privind performanța energetică a clădirilor (EPBD recast) prin care toate clădirile noi vor trebui să aibă un consum de energie aproape egal cu zero.

– Programul „Prima Casă” a intrat în vizorul Guvernului României și există riscul sistării acestuia înainte de termenul stabilit și anume anul 2021.

– Creșterea salariului minim a dus la o creștere de 25-30% a costului forței de muncă, iar mâna de lucru calificată autohtonă a devenit o raritate, dezvoltatorii imobiliari și firmele din domeniul construcțiilor fiind nevoite să apeleze la muncitori străini.

– Prețurile materialelor de construcție s-au scumpit cu peste 30%. În anul 2019 am văzut o creștere dramatică a prețurilor pentru materialele de construcție de bază precum cimentul, fierul beton sau chiar tablă. Toate acestea au un preț crescut cu peste 30%. Majorări similare se anunță de-a lungul tuturor tipurilor de materiale, de la finisaje, la instalații. Finisajele au înregistrat majorări de prețuri de aproximativ 20% iar instalațiile și celelalte tipuri de materiale au avut un cost crescut cu 15-20%.

– Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum, este una dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeană, de aproximativ 4 ori mai mare decât media inflației la nivel european, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS);

– Volatilitatea cursului leu-euro: Analiştii financiari cred că volatilitatea leului va continua şi chiar va fi dublată şi de o creştere a dobânzilor. Se estimează o creștere a cursului leu-euro de aproximativ 5 lei pentru finalul anului 2020.

– Instabilitatea politică și legislativă se reflectă, din punct de vedere economic, în creșterea ratei inflației, în rata de schimb euro/leu, în investițiile publice, în scăderea investițiilor străine. În piața imobiliară efectul este de multe ori acela de amânare a realizării unor investiții de dezvoltare imobiliară sau de cumpărare a unei locuințe, mai transmite Asociația dezvoltatorilor imobiliari.

Recomandări pentru clienții cumpărători:

 

În acest context, iată care sunt recomandările Asociației dezvoltatorilor imobiliari pentru cei care vor să achiziționeze un apartament în acest an:

 

– Să aibă în vedere faptul că există un risc ridicat în privința creșterii prețurilor pentru locuințele noi, în raport cu prețurile actuale, într-o marjă cuprinsă între 10-20 de procente, până la finalul anului 2020, deoarece:

  1. a) Prețurile cu forța de muncă în construcții și prețul materialelor de construcții a crescut exploziv în ultima perioada de timp și noile proiecte imobiliare anunțate vor avea în vedere această creștere de prețuri, creștere care se va regăsi în prețul final de achiziție;
  2. b) Noua lege privind modul de recepție și predare a clădirilor noi, operațiuni condiționate de îndeplinirea unor cerințe, precum existența unor branșamente definitive la rețelele de utilități publice, va conduce la întârzieri și costuri suplimentare pentru dezvoltatorii imobiliari și implicit pentru clienți, fără a rezolva problema de fond și anume faptul că, în majoritatea cazurilor, întârzierile în livrarea locuințelor noi este generată de către furnizorii de utilități și nu de către constructori. O creștere a birocrației înseamnă în general costuri și întârzieri suplimentare;
  3. c) Aplicarea Directivei nr. 2010/31/UE privind performanța energetică a clădirilor (EPBD recast) prin care toate clădirile noi vor trebui să aibă un consum de energie aproape egal cu zero, pentru clădirile care se vor autoriza începând cu dată de 31 decembrie 2020, va conduce la o creștere substanțială a costului de edificare a clădirilor noi pe toate palierele pieței imobiliare, dar cu precădere în segmentul mediu al pieței imobiliare, fiind de așteptat creșteri substanțiale de preț, generate de aceste modificări.
  4. d) Instabilitatea politică, legislativă și volatilitatea cursului leu-euro vor conduce la o creștere a riscului pentru investitori și implicit la o creștere a prețurilor din piața imobiliară;
  5. e) Având în vedere că cele 2 segmente ale pieței imobiliare, piața locuințelor noi și piața locuințelor vechi, este strâns corelată, este de așteptat că prețurile să crească în ambele segmente și vor diminua tendința din ultimii ani de scădere sau stagnare a prețurilor pentru locuințele vechi în contextul creșterii numărului de locuințe noi.