Rezolvarea acestui implicit conflict de interese este negocierea. Dacă ai decis să apelezi la ajutorul unui agent imobiliar, acesta se va ocupa de reprezentarea intereselor tale în discuțiile cu proprietarul.

În cazul în care ești „pe cont propriu”, îți oferim câteva sfaturi utile în negociere:

  1. Studiază piața

La modul teoretic, în orice negociere, cele două părți trebuie să-și susțină poziția prin argumente reale. Astfel, primul pas într-un asemenea demers constă într-o cunoaștere temeinică a pieței.

Trebuie sa te pui la curent cu evoluția generală a prețurilor din sectorul rezidențial pe care il vizezi, dar nu numai.

Iată câteva întrebări care îţi pot furniza răspunsuri utile:

– Care este preţul zonei?

– De ce vânzătorul doreşte să se mute?

– De când este listată proprietatea pe piaţă?

– Cât costă cheltuielile lunare obişnuite într-o lună de iarnă?

– Cu cât este evaluată locuinţa în prezent?

– Cu cât a fost achiziţionată iniţial proprietatea?

– De câte ori şi cât a scăzut preţul acestei proprietăţi?

– Vânzătorul are o limita de timp la care trebuie să facă o plata în altă parte?

– Există şi alţi clienţi interesaţi?

  1. Setează-ți așteptări realiste

Din dorința de a obține un preț cât mai bun, poți fi tentat să prezinți proprietarului o contraofertă pe care s-o considere jignitoare, fapt ce ar putea pune în pericol chiar realizarea tranzacției. Este necesar, așadar, să pornești în acest demers cu niște așteptări realiste.

Statisticile de pe piața apartamentelor din marile orașe ale țării arata ca marja de negociere se situează, în momentul de față, sub un nivel de 4%, respectiv la 3,7% în Cluj-Napoca, la 3,5% în Brașov, la 3,2% în București, la 3% în Timișoara, la 2,4% în Iași și, respectiv, la 2,2% în Constanța.

Asta înseamnă că, pentru un apartament cu trei camere în București, pentru care proprietarul solicită 63.000 de euro, poți beneficia de o reducere de circa 2.000 de euro în urma negocierii, în vreme ce, în Cluj-Napoca, proprietarul ar putea lăsa la preț circa 2.300 de euro.

În general vorbind, proprietățile mai scumpe (apartamente, dar și case) pot suporta corecții ceva mai mari decât atât (până în jurul a 7-10%), la fel ca și terenurile (chiar peste 10%).

  1. Fii respectuos

În orice discuție, atitudinea față de partea opusă poate face diferența între acord și dezacord, chiar atunci când argumentele folosite sunt identice.

Când faci o contraofertă proprietarului, asigură-te că este una realistă și fă-o într-un mod respectuos. Încearcă să menții aceeași atitudine chiar și în situațiile în care ar trebui să subliniezi punctele slabe ale respectivei proprietăți în comparație cu altele similare.

  1. Păstrează-ți calmul

O negociere în care cele două părți sunt profund implicate emoțional și țin cu dinții de poziția lor se poate transforma cu ușurință într-o discuție în contradictoriu sau chiar o ceartă.

 

Cu cât tensiunea emoțională crește, cu atât șansele de a încheia o tranzacție scad. De aceea, încearcă ca, pe parcursul discuțiilor cu proprietarul, să te detașezi, pe cât posibil, de factorul emoțional și să porți o conversație bazată pe fapte reale, cifre, și nu pe sentimente.