Să zicem că ai economisit niște bani și te decizi să iei un credit sau chiar ai toți banii pentru un apartament, o garsioneră sau chiar o casă. Studiezi anunțurile imobiliare și găsești câteva oferte atractive.

Dar să cumperi o casă nu e așa ușor pe cât ai crede. Dacă nu ai cumpărat niciodată o proprietate imobiliară rișți să te grăbeșți la prima ofertă care ți-a plăcut, să omiți lucruri importante pe care ar fi trebuit să le ai în vedere și apoi să regreți alegerea făcută.

Iată câteva greșeli pe care le-ai putea face când cauți apartamente de vânzare în Arad sau oriunde în țară:

1. Cheltuieli prea mari

Indiferent ce tip de proprietate îți doreșți, sigur vei vrea ceva care are multe de oferit la un cost minim. Trebuie să iei decizii financiare înțelepte sau ai putea sfârși în a cheltui mai mult decât ți-ai plănuit.

Cum sunt foarte puțini cei care își permit să cumpere o casă sau un apartament cu plata integrală, ai, probabil, nevoie de un împrumut. Nu îți da cu presupusul dacă îți permiți sau nu acel împrumut. Analizează cu atenție veniturile și cheltuielile și află, cu adevărat, care este suma pe care ți-ai permite s-o plăteșți în fiecare luna, timp de 15 – 30 de ani.

Este important să fii realist când e vorba despre ceea ce îți permiți. Când te gândești la un cost al viitoarei tale case, prețul final de vânzare nu este singurul cost pe care trebuie să îl ai în vedere. Orice casă vine cu cheltuieli în plus, de la notar, întocmirea actelor, la renovări viitoare, costuri aferente creditului (dacă așa e cumpărat apartamentul), asigurări, până la diverse comisioane și costuri legate de mutat.
Acest lucru e valabil indiferent dacă ai toți banii pentru casă sau apelezi la un credit.

2. Nu vizitezi de mai multe ori casa înainte de achiziție

Înainte de răspunsul final, ar trebui să vizitezi casa măcar de două ori. Chiar dacă vânzătorul îți spune că se grăbește și nu are timp să îți mai arate încă o dată.

După vizita inițială, așteaptă câteva zile până a te întoarce din nou. Inspecteaz-o încă o dată, fiecare cameră, fiecare aspect, instalațiile, pereții și imaginează-te pe tine locuind acolo.

Apoi, dacă lucrezi cu un agent imobiliar, nu lua de bun tot ce spune el. El are un singur scop: să vândă locuința, așa că ar putea să îți ascundă unele aspecte sau să le înfrumusețeze. Ar fi bine să nu îi spui agentului suma maximă pe care ești dispus să o plătești.

3. Nu vizitezi împrejurimile

Vizitează cartierul pentru a vedea cât de gălăgioase sunt străzile, ce parcuri sunt, ce școli/grădinițe, cum sunt vecinii, cât de departe/aproape sunt magazinele, dacă ai parcare.

Este nevoie să faci asta că să nu regreți ulterior decizia luată. Există riscul că strada de pe partea cu dormitorul să fie foarte gălăgioasă, deci trebuie să o vizitezi atât ziua, cât și noaptea.

4. Ești indecis

Cu toții știm zicala: „curiozitatea a omorât pisica”. Dar nici indecizia nu e de dorit. Este foarte bine să îți iei timp de gândire înainte să te hotărăști, dar, dacă îți iei prea mult timp, riști să dai altcuiva oportunitatea de a cumpără casa.

O oferta multiplă este o situație bună pentru vânzător, dar nu prea plăcută cuiva care chiar și-a dorit proprietatea respectivă. Dacă eșți îngrijorat, după ce ai cumpărat, că va apărea o altă casă cu un preț mai bun, amintește-ți: sunt mai multe case potrivite pentru ține, nu doar una. Așadar, trebuie să îți asculți instinctul și să te decizi.

În concluzie, atunci când găsești un apartament sau o garsonieră de vânzare, nu trebuie să te lași dus de val și entuziasm, dar nici să prelungești așteptarea dacă locuința îndeplinește criteriile dorite de ține.

  1. Nu iei în considerare valoarea de revânzare

    Poate, la un moment dat, întemeiezi o familie, ai mai mulți copii și trebuie să vinzi, pentru că ai nevoie urgentă de bani. Este bine să te gândeșți la valoarea de revanzare a casei.

    Când cumperi apartamentul, ia în considerare și ce ar putea atrage un alt cumpărător, nu doar pe tine: are mai multe băi, este într-o locație bună, există centre comerciale în zona, sunt aproape stațiile de autobuz sau metrou? Toate aceste lucruri, împreună cu îmbunătățirile pe care le-ai putea aduce locuinței, îi vor crește valoarea.

  2. Ai încredere în înțelegerile verbale

    Este una dintre cele mai frecvente greșeli. Ai văzut casa, ți-a plăcut, ai ajuns la o înțelegere cu vânzătorul, însă nu ați pus nimic pe hârtie, iar când te întorci să faceți contractul, afli că un alt cumpărător, venit după tine, a avut o oferta mai bună și înțelegerea a picat.

    Din acest motiv, este foarte important să faceți un pre-contract, înainte de a sărbători achiziția.