Vremurile în care preţurile apartamentelor creşteau de la o lună la altă s-au încheiat. Conform analizelor de specialitate, apetitul cumpărătorilor a scăzut, iar acest comportament are multe explicaţii, precum creşterea ROBOR sau creşterea cursului valutar., printre altele.

Cererea pentru proprietăți rezidențiale, apartamente, dar și case, a avut o evoluție descendentă, încă de anul trecut amintesc experții.

Vânzările de locuințe au scăzut drastic în mai multe orașe din țară, exact că în 2008, analiștii pieței imobiliare vorbesc despre un nou crah imobiliar.

Cererea pentru credite este și ea în scădere din cauza dobânzilor tot mai mari și a inflației resimțită în buzunare.

Iancu Guda, președinte al Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România, consideră că piața imobiliară a fost supraevaluată, cu cel puțin 25%-30%, iar prețurile încep să scadă pentru a reveni la o valoarea normală.

De ce vor scădea prețurile la imobiliare

Potrivit acestuia, este foarte probabil că programul Prima Casă să fie oprit curând sau sumele acordate o să fie reduse semnificativ.

“Populația este deja îndatorată pe termen lung – 20-30 de ani, în condițiile în care soldul creditelor imobiliare a ajuns deja la 71 miliarde de lei în august 2018 (+13% față de anul trecut), reprezentând 55% din totalul creditelor acordate populației (față de 33% în anul 2012, sau 20% în anul 2008”, spune acesta.

Apoi, mai spune specialistul, atât ROBOR la 3 luni cât și inflația vor mai rămâne la un nivel destul de ridicat.

În plus, nici salariile nu mai pot crește în următoarea perioadă, cel puțin nu cele “de la stat”.

Schimbările demografice contează și ele: mulți români au emigrat și continuă să facă asta, iar natalitatea scăzută plafonează cererea pentru imobiliare, mai spune specialistul. De asemenea, noile generații care intră în câmpul muncii preferă mai mult mobilitatea decât stabilitatea.

Încet, dar sigur, se schimbă mentalitatea proprietății și lumea se orientează către chirie, așa cum se întâmplă în țările dezvoltate. Trendul este deja vizibil.

Nu în ultimul rând, oferta continuă să crească, fiind alimentată de un efect de turmă decalat cu realitatea momentului, mai spune specialistul.

Dar tu poți fi contra trendului și chiar să ai de câștigat, dacă ți-ai pus în cap că vrei să te “așezi la casa ta”. Iar dacă te tentează un apartament vechi, atunci trebuie să știi că proprietarii de astfel de apartamente încep să simtă presiune pe scăderea preţurilor și e doar o chestiune de timp până ce vor ceda, pentru că, în ultima vreme, tot mai mulți români s-au orientat către ansamblurile rezidențiale noi.