În anunțuri imobiliare, din păcate, nu apar și „defectele” imobilelor scoase la vânzare sau spre închiriere. Așa se face că numai o vizită „de recunoaștere” poate scoate la iveală asemenea detalii. Și ai putea avea surpriza să afli, potrivit legislației în vigoare, că apartamente care apar în anunțuri imobiliare sunt ipotecate de asociațiile de proprietari, în urma restanțelor la întreținere. Ca să nu mai punem la socoteală și celelalte neplăceri cauzate de restanțieri, precum întreruperea apei sau a furnizării de gaze.

 

Penalități după 20 de zile de neplată?

 

Locatarii ar putea avea doar 20 de zile să plătească datoriile la bloc. Spre deosebire de 30, cum e acum. De asemenea, termenul de la care vor avea de plătit și penalități de întârziere ar putea să fie scurtat. Aceste posibile modificări sunt propuse într-un proiect legislativ prin care se urmărește modificarea substanțială a Legii asociaților de proprietari nr. 196/2018. Însă acesta e termenul minim după care pot fi aplicate astfel de penalități. Iar Legea asociațiilor permite și un termen extins, chiar și de 40 de zile, pentru achitarea datoriilor. Pe de altă parte, cuantumul penalităților nu poate depăși 0,2% pe zi de întârziere.

 

Verifică și ce nu scrie în anunțuri imobiliare!

 

Spre exemplu, un proprietar cu datorii mai vechi de 3 luni, care depășesc 3.000 de lei, poate rămâne fără casă. Căci legea prevede ca președintele sau administratorul să le treacă în cartea funciară a datornicului. Asta înseamnă că, până nu își achită datoriile, proprietarul nu își poate vinde apartamentul. Printre documentele necesare vânzării se numără actele de cadastru, intabularea și extrasul de carte funciară.