Sucul de fructe… pe băț sau renumita popsicle

Este ceva între înghețată și acadea, delicioasă, fructată și răcoritoare. Vara, este un adevărat deliciu și cine nu a gustat deja popsicle, acest suc de fructe înghețat pe băț? Te-ai putea gândi că a fost inventat de cine știe ce cofetar ingenios, căruia îi plăcea să facă experimente cu zahăr și fructe. În realitate, a fost inventată în anul 1905 de un copil de 11 ani, absolut întâmplător și chiar în toiul iernii.

Frank Epperson primise de la părinți un aparat cu care își putea face singur suc acidulat. El s-a jucat cu aparatul o vreme, iar într-o seară l-a uitat afară, cu tot cu sucul dulce de fructe pe care îl folosise. Peste noapte, fiind destul de frig afară, amestecul vâscos de zahăr, fructe și apă a înghețat și băiatul a descoperit o acadea delicioasă, prinsă de bățul din interiorul aparatului. Încântat de invenția sa, s-a lăudat la toți vecinii, ba chiar a început să le vândă amicilor săi acadelele reci și delicioase. În anul 1924 a reușit să obțină și brevetul pentru invenția sa pe care a numit-o popsicle.

Sandvișul, una din marile descoperiri gastronomice inventate din greșeală

Indiferent ce puneți în al, sandvișul este la bază același lucru, două felii de pâine între care stau cuminți câteva ingrediente. Carne, mezeluri, brânzeturi și legume, asezonate cu sosuri de muștar sau de ketchup. După cum arată și după cât sunt de căutate în ziua de azi, ai zice că sandvișurile sunt o invenție a secolului vitezei, cum i se spunea secolululi XX.

Ei bine, au fost inventate de fapt pe la 1700 de către cel de al patrulea duce de Sandwich. Povestea spune că ducele juca atât de mult, că nu se putea desprinde cu orele de jocul de cărți. El le poruncea slujitorilor să îi aducă friptura între două felii de pâine, cu frunze de salată și sos. Astfel, mânca la masa de joc și nici nu se murdărea pe mâini.

Tofu, brânza vegetarienilor

Printre alimentele larg răspândite pe glob și inventate din greșeală, tofu este în top. Sunt multe povești vechi legate de tofu, dar cea mai plauzibilă este aceea despre un bucătar chinez din vremurile vechi, care a scăpat din greșeală sare nigari în oala cu lapte de soia. Sarea nigari este clorură de magneziu, o sare bună pentru organism, cu efect de coagulare.

Laptele bucătarului chinez a devenit pur și simplu brânză, cu un gust deosebit, pe care clienții lui au apreciat-o imediat. Marele atu al acestui aliment este acela că el împrumută aromele celorlalte ingrediente cu care este gătit și poate fi combinat cu orice, de la legume simple, la cărnuri picante, fructe sau salate.

Chipsurile din cartofi

Și chips-urile par azi alimente moderne, la cât de mult se consumă peste tot în lume. Dar ele au apărut pe la mijlocul anilor 1850. Și ele au fost inventate din greșeală, la cererea unui client foarte mofturos al unui restaurant de lux. Bucătaru șef George Crum este responsabil cu această invenție. În 1853, el lucra într-un local cu pretenții din Saratoga Springs. Un client a cerut cartofi prăjiți, dar foarte subțiri și crocanți. Inițial, cartofii pe care i-a primit nu i-au fost deloc pe plac și i-a trimis la bucătărie.

Bucătarii au mai încercat de 3 ori să îi îndeplinească cerințele, dar nu reușeau să obțină feliile subțiri pe care le dorea clientul. Într-un final, șeful Crum a feliat un cartof atât de fin, l-a prăjit bine și l-a sărat, că feliile deveniseră transparente. Cu aceste chipsuri i-a câștigat aprecierea clientului și totodată a inventat una dintre cele mai îndrăgite gustări din zilele noastre.

sursa foto: 123rf.com