Există un motiv pentru care pielea se simte puțin îmbătrânită după o serie de petreceri de vacanță, grătare, nopți albe cu băutură.
Ceea ce mâncați afectează pielea – în bine sau în mai rău
În timp ce câteva scăpări nu vă vor îmbătrâni peste noapte, o dietă continuă săracă poate accelera procesul de îmbătrânire a pielii (și a dinților), în timp.
Iată câteva alimente bune de consumat cu moderatie, pentru a arăta la fel de tânără precum te simți.
Alimente care accelerează îmbătrânirea – zahărul
Supraîncărcarea cu zahăr poate declanșa un proces numit glication.
Când consumi mai mult zahăr decât celulele tale pot procesa, moleculele de zahăr în exces se combină cu proteinele, creând „produse finale glicationale avansate”.
În cele din urmă, acest produs final poate deteriora colagenul pielii (proteina care menține pielea fermă și tânără).
Normal, prea multe lucruri dulci sunt, de asemenea, rele și pentru zâmbetul tău.
Ai mâncat prea mult zahăr? Iată ce ai de făcut
Zaharul se lipeste de dinți, încurajează bacteriile, putrezește și decolorează, spune un medic dentist din New York City.
Dacă vă tratați cu ceva dulce, clătiți gura bine cu apă pentru a elimina orice acumulare de zahăr.
Alimente care accelerează îmbătrânirea – alcoolul
Un ficat sănătos înseamnă o piele sănătoasă. Când ficatul funcționează bine, toxinele care ar putea afecta pielea sunt expulzate în mod natural din corp.
Dar dacă toxinele se acumulează în ficat și nu sunt eliminate în mod corespunzător, pielea poate dezvolta o varietate de probleme, cum ar fi acnee, umflare, riduri.
Băutura poate provoca, de asemenea, apariția rozaceei.
În plus, alcoolul este dehidratant și nu ajută somnul, care a fost asociat cu îmbătrânirea accelerată într-un studiu al Case Western Reserve University.
Somnul neadecvat este legat de riduri, pigmentare neuniformă și elasticitate redusă a pielii.
Alimente care accelerează îmbătrânirea – carnea la grătar
Carnea neagră de pe grătar poate conține hidrocarburi proinflamatorii, care ar putea prezenta o problemă deoarece inflamația sparge colagenul din piele.
Nu trebuie neapărat să eliminați grătarul din vocabular, dar cel puțin asigurați-vă că ați scos negreala și curățați și grătarul.
7 alimente pe care nu ar trebui să le mai consumi. Ce variante sănătoase alegi
Alimente care accelerează îmbătrânirea – alimente sărate
S-ar putea să nu gătiți cu sare, dar asta nu garantează că aportul dumneavoastră este scăzut.
Multe alimente conservate conțin destul sodiu, ceea ce vă poate face să rețineți apă și să aveți un aspect „pufos”.
Feriți-vă de alimentele care sunt mai sărate decât vă dați seama și dacă aveți nevoie de o soluție rapidă, combateți cu o cremă hidratantă care conține cafeină.
Aceasta este cunoscută pentru reducerea umflării atunci când este aplicată topic.
Alimente care accelerează îmbătrânirea – alimente procesate
Gândiți-vă: carnați delicioși, crenwurști, slănină, etc.
Multe dintre aceste produse au sulfiți și alți conservanți, care pot declanșa inflamația în piele și pot accelera apariția îmbătrânirii.
Ce se întâmplă în organismul tău atunci când mănânci grăsimi
De asemenea, ele tind să fie bogate în sare, ceea ce vă poate face să arătați pufoasă.
Alegeți carne cât mai puțin prelucrată, slabă, și asortați-o cu multe legume.
Alimente care accelerează îmbătrânirea – mâncarea picantă
Mâncarea picantă agravează pielea predispusă la rosacee, chiar în timpul menopauzei.
Deoarece alimentele condimentate dilată vasele de sânge, femeile la menopauză se pot trezi cu pete pe piele.
Nu vă faceți griji dacă vă răsfățați cu curry picant ocazional sau alte preparate preferate.
Iată ce ar trebui să mănânci sau să nu mănânci atunci când iei antibiotice
Alimente care accelerează îmbătrânirea – carnea roșie
Carnea grasă generează radicali liberi. Ei sunt în căutare de electroni lipsă, trag electroni de la celulele sănătoase, dăunând-le în acest proces.
Această afecțiune afectează în cele din urmă capacitatea pielii de a se proteja și de a genera colagen.
Deși este ok să mănânci un burger, nu-l face un obicei zilnic.
Este mai bună carnea slabă de curcan sau de pui.
Și nu uitați de antioxidanți, atât în frigider, cât și în trusa de frumusețe.
Alimentele și serurile bogate în antioxidanți ajută la combaterea radicalilor liberi care dăunează.
Căutați seruri care au vitamina C (cunoscută și sub numele de acid ascorbic).