Președintele Societății Române de Microbiologie susține că în prezent epidemia de coronavirus din România se situează oarecum într-o „zonă de platou”, pentru că avem în jur de 300 de cazuri noi zilnic, cu mici variații. Însă, medicul atrage atenția că este prematur să fie trasă asemenea concluzie. „Așteptăm perioada aceea, între 25 aprilie și 1 mai, ca să putem să vedem dacă într-adevăr ne aflăm în zona aceasta de platou sau vom asista la o creștere vertiginoasă a numărului de cazuri”, a declarat Alexandru Rafila, miercuri seara, la Digi24.

„La o săptămână – zece zile de la Paște, vom avea undeva între 10.000 și 12.000 de cazuri, poate chiar puțin mai mult. În privința deceselor, este imposibil de estimat, pentru că depinde cine se îmbolnăvește: dacă se îmbolnăvesc cei din categoriile cu un risc mai mare sau populația tânără, adulții tineri, caz în care decesele ar fi de așteptat să fie mai puține. Cheia este dacă vom reuși să protejăm, din punct de vedere al transmiterii bolii, persoanele vârstnice”, a subliniat Alexandru Rafila, în contextul discuției despre o eventuală relaxare a restricțiilor cu ocazia Paștelui.

 

Familia cu mai multe generații, un model cultural periculos în pandemie

„Aceste persoane sunt tentate poate mai mult decât alții să încerce să respecte tradiția și atunci expunem la un risc care este destul de mare, iar chestiunea asta are repercusiuni inclusiv asupra capacității de a acorda asistență medicală, dacă avem multe persoane vârstnice care s-ar infecta în perioada următoare”, a arătat profesorul Rafila.

 

Un alt pericol, mai greu de controlat, este tentația de a merge de Paște la mese în familie, expunând din nou persoanele vârstnice, familia cu mai multe generații, fiind un model cultural periculos în pandemie.

„Este și un model cultural. Ați văzut ce s-a întâmplat în Italia, în Spania. S-a datorat și faptului că familiile sunt multigeneraționale în aceste țări, spre deosebire de Germania, unde în general tinerii și vârstnicii stau separați. Acolo transmiterea interfamilială a fost evidentă și numărul mult mai mare de decese –  mortalitate de 10-12 la sută în Italia și Spania, față de câteva procente în Germania – arată că transmisia aceasta interfamilială e posibilă și e greu de controlat acolo unde familiile se adună cu regularitate”, a explicat Alexandru Rafila.

Întregul interviu aici.

 

Citește și: