Citește și: Beneficiile uimitoare pentru sănătate ale semințelor de pepene

De patru ori crește riscul de a muri prematur pentru cei peste 50 de ani care mânăncă zilnic alimente pe bază de proteine animale. Asta au evidențiat medicii americani în studiul recent, comparând tipul acesta de alimentație cu efectele fumatului asupra organismului.

Atenție la carne, lapte și brânzeturi

Potrivit rezultatelor publicate în Cell Metabolism, consumul excesiv de proteine animale nu e legat doar de creșterea semnificativă a riscului de a dezvolta cancer, dar persoanele de peste 50 de ani care mănâncă din abundență carne, lapte și brânză (sursele principale de proteine) sunt mult mai expuse la o moarte prematură.

Ce recomandă specialiștii? Ceva ce pare relativ simplu. Reducerea aportului de astfel de proteine la 20% din consumul zilnic de mâncare. Restul de 80% trebuie neapărat dedicat consumului de legume.  Mai mult, pentru a evita orice pericol pentru sănătate, procentul ideal este de 10 % -carne, lapte, brânză- însă, potrivit medicilor, ținta e greu spre imposibil de atins de gurmanzi.

Cine ”ajută” la dezastru?

Specialiștii de la Institutul Longevității al Universității Southern California au explicat care este principalul element care duce la dezastru. Potrivit lor, este un hormon polipeptidic, cu structură similară proinsulinei şi insulinei, cunoscut sub numele de IGF-I. În alimentația cu multe proteine animale, reacția cu acest IGF-I duce la formarea de diverse tumori canceroase. Iar între 50 și 64 de ani, acesta este la cote mari și acționează intens.

În mod incredibil, dar dovedit clinic, de la  vârsta de 65 de ani, IGF-I scade dramatic și atunci chiar le e recomandat oamenilor să consume proteine animale pentru că, de la aceasta vârstă scade masa musculară.

Citește și: