Testul de sânge verifică anticorpii IgE, un semn al unei reacții alergice la un produs alimentar, poate ajuta la identificarea alergiilor.
Se estimează că milioane de oameni au alergii alimentare, iar mulți dintre aceștia sunt copii sau adolescenți cu vârsta sub 18 ani.
Alergiile alimentare pot varia de la situațiile de urgențe medicale ușoare până la situații de urgență gravă, deci este important să știți la ce ar putea reacționa corpul dumneavoastră.
Nu toate alergiile au simptome suficient de evidente pentru a le observa.
O alergie alimentară poate provoca urticarie, umflare, vărsături sau chiar anafilaxie
În timp ce există peste 170 de alergeni alimentari cunoscuți, opt dintre ei sunt responsabili pentru majoritatea alergiilor alimentare.
Alergia la orez – simptome la copii și adulți
Acestea sunt lapte, ouă, nuci de copac, arahide, soia, grâu, pește și crustacee.
Atunci când sistemul imunitar al corpului declanșează un răspuns anormal la o anumită hrană sau băutură, se numește o alergie alimentară.
Simptomele unei reacții alergice pot include:
-Erupții cutanate și mâncărime ridicate (urticarie)
– Mâncărime în gură, gât sau urechi
– Umflarea feței, în special în jurul ochilor, buzelor, cerul gurii, limbii.
-Dureri abdominale și vărsături
Dacă reacția este mai severă, aceasta poate provoca ceea ce se numește anafilaxie.
Acest lucru este marcat de probleme de respirație, umflarea limbii, amețeli, șuierat, tuse persistentă, senzație de apăsare în gât și/sau gură, senzație de leșin sau pierderea cunoștiinței și trebuie tratată imediat ca o urgență medicală majoră.
Fără intervenție, o reacție anafilactică poate duce chiar la moarte.
Cele mai frecvente alergii alimentare
Există anumite alimente care sunt mai probabile să declanșeze astfel de răspunsuri anormale la oameni mai mult decât alte alimente.
Acestea includ: nuci, pește, crustacee, arahide, alune, migdale.
În plus față de aceste alimente, copiii pot avea, de asemenea, alergii la lucruri precum ouă, lapte, soia, grâu.
Testarea unei alergii alimentare la domiciliu este periculoasă
S-ar putea să vă gândiți că cel mai simplu mod de a ști dacă sunteți alergic la un aliment este să vedeți dacă reacționați la acesta după ce ați consumat-o.
Din păcate, acest lucru poate fi destul de riscant dacă aveți o alergie majoră și chiar se poate dovedi fatală.
La fel de problematic pe termen lung este diagnosticul unei alergii prin auto-testare.
De exemplu, puteți crede că dumneavoastră sau copilul sunteți alergici la o anumită hrană atunci când, de fapt, cauza reacției ar putea fi o altă afecțiune medicală precum boala celiacă sau boala Crohn.
Chiar dacă nu aveți o problemă de sănătate, dar nu mai consumați anumite alimente și aveți o dietă restricționată pentru a evita alergenul suspect, ar putea fi rău pentru sănătate.
O dietă restricționată vă poate pune în pericol alte probleme cum ar fi malnutriția sau bolile de deficiență.
Copiii și alergia la banane – 3 semne și simptome care îți arată că nu tolerează acest fruct
Notați simptomele și debutul și discutați-le cu medicul
Pe de altă parte, dacă ați consumat o anumită hrană și suspectați că este responsabilă pentru erupția pe care ați dezvoltat-o sau pentru stomacul deranjat, puteți discuta acest lucru cu medicul în timpul unei consultații.
Medicul va lua în mod obișnuit istoricul medical și va pune întrebări despre modul în care ați reacționat la alimente.
Puteți observa aceste lucruri în mod special:
Toate simptomele experimentate după consumul unui anumit produs alimentar
Când au început simptomele – cât de repede ați consumat mâncarea?
De câte ori sa întâmplat acest lucru – de fiecare dată când mâncați mâncarea?
Ce cantitate de hrană declanșează această reacție?
Cum sunt simptomele – Ați luat vreun medicament?
Un test de piele pentru alergii alimentare poate fi sugerat de către medic
Dacă veți fi testat pentru alergii alimentare prin intermediul unui test de piele, nu uitați să întrerupeți administrarea antihistaminice înainte de testul de sânge deoarece acestea pot interfera cu rezultatele.
Dacă oprirea antihistaminelor nu este posibilă din cauza simptomelor adverse, este posibil să fie necesar să optați pentru un test de sânge în loc.
Testele de piele verifică prezența anticorpului imunoglobulină E (IgE) care interacționează cu alergenul alimentar și cauzează simptome alergice.
Pentru a testa acest lucru, va trebui să mergeți la cabinetul medicului.
Dacă aveți o teamă de sânge sau durere, nu trebuie să vă faceți griji – acest test este ca o zgârietură minoră pe piele, nedureroasă, și nu provoacă sângerări.
Bebelușii și alergia la ouă – cum se manifestă și ce tratament este indicat
Iată ce vă puteți aștepta:
În primul rând, o picătură de soluție va fi plasată pe antebrațul dumneavoastră sau pe spate. Acest lucru va avea fie alergenul alimentar care este testat, fie alimentul în sine.
Un mic ac sau o sondă de plastic este apoi utilizată pentru a zgâria sau înțepa ușor pielea.
Aceasta este pentru a lăsa un mic pic de mâncare sau soluție să intre în zona chiar sub suprafața pielii. Se va simți un pic cam ca și când te-ai zgâriat cu un unghi lung.
Amintiți-vă, în timp ce rezultatele negative pot fi invocate, aproximativ 50-60% din rezultatele pozitive pot fi „fals pozitive”.
Asta pentru că alimentele care declanșează o reacție asupra pielii nu pot reprezenta o problemă după ce sunt defalcate de sistemul digestiv .
Medicul vă poate prescrie câteva teste suplimentare pentru confirmare.
Testele de sânge sunt o altă opțiune
Testele de sânge sunt o altă opțiune pe care medicul le-ar putea sugera să o testeze pentru alergii. Un test de sânge este puțin mai scump și durează o zi sau două pentru aflarea rezultatului.
Cu toate acestea, dacă erupțiile cutanate sunt unul dintre simptomele alergice sau dacă sunteți pe antihistaminice, testul de sânge va fi mai potrivit.
Unul dintre testele obișnuite pentru o alergie alimentară este un test de sânge pentru IgE total sau IgE specific.
Primul test verifică nivelurile globale de anticorpi IgE din sânge, în timp ce cel de-al doilea verifică anticorpi IgE specifici care sunt produși ca răspuns la alergenii individuali.
Cum scapi de simptomele alergiei de primăvară prin metode naturale
Iată la ce vă puteți aștepta de la aceste teste:
Medicul va lua o mostră de sânge venos, din braț, cu un ac mic.
Sângele colectat într-o fiolă sau într-o eprubetă este apoi trimis pentru testare.
Testul în sine este puțin dureros, se poate simți acul când se introduce și se extrage.
Un test IgE total în care este detectat un nivel ridicat de anticorpi indică faptul că sunteți alergic la ceva. Dar acest lucru nu vă poate spune exact la ce sunteți alergic.
Testul IgE specific poate ajuta la identificarea anumitor alergeni pe care îi testați.
O dietă de eliminare a alimentelor poate fi, de asemenea, recomandată sub supraveghere medicală
Medicul vă poate recomanda să faceți o dietă de eliminare pentru a determina exact ce este responsabil pentru simptomele voastre.
Ar putea face acest lucru după teste de piele și sânge sau separat. Vi se poate cere să urmați o dietă care exclude toți alergenii suspectați pentru a vedea dacă simptomele scad.
Această metodă durează 2-4 săptămâni și se face sub supraveghere.
Medicul poate reintroduce un singur aliment la un moment dat pentru a vedea dacă acest lucru cauzează din nou apariția simptomelor, stabilind astfel cele care sunt de vină pentru reacțiile alergice.
Rețineți că, dacă încercați această metodă nesupravegheat la domiciliu prin încercări și erori, este posibil să nu echilibrați aportul nutrițional și poate că nu este chiar sigur.
Puteți, de asemenea, să pierdeți unele semne de alergie alimentară pe care le poate vedea medicul.
Alergiile alimentare la copii – ce ar trebui să știi despre ele
O provocare alimentară este un test ușor mai riscant
O provocare alimentară este de obicei adoptată dacă pielea și testele de sânge sau dieta de eliminare pe care ați efectuat-o nu au fost suficient de concludente.
Un test mai precis și definitiv este cel mai dificil dintre toate metodele de a testa pentru o alergie alimentară, deoarece se face prin faptul că vă dă de fapt un aliment la care ați putea fi alergic la creșterea dozei.
Dacă reacția este gravă, este posibil să aveți nevoie de asistență medicală urgentă.
Din acest motiv, acest lucru se face numai cu un medic care respectă recomandările și standardele prescrise de comunitatea medicală pentru astfel de provocări.
Odată ce ați fost diagnosticat, medicul vă poate sugera să întocmiți un plan de masă cu un nutriționist, mai ales dacă aveți alergii.
Dacă sunteți extrem de alergic și aveți risc de șoc anafilactic, va trebui să luați măsuri suplimentare de precauție și să vi se solicite întotdeauna tratament permanent.