Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în anul 2018 peste 12,8 milioane de turişti au vizitat țara noastră. Nici românii nu ignoră locurile de poveste de la noi din țară, aceștia preferând, totuși, călătoriile de scurtă durată, de mai puțin de patru nopți. Turiștii românii își pot cumpăra servicii turistice în țara noastră folosind tichete de vacanta. Cu ajutorul acestor vouchere, ei își pot asigura plata cazării, a meselor, a transportului, a tratamentelor și a serviciilor de agrement dorite.

Atât peisajele spectaculoase, cât şi monumentele istorice şi instituţiile muzeale cu tradiție se numără printre factorii de decizie atunci când vine vorba de planificarea unei vacanțe. Iată câteva dintre cele mai apreciate muzee de către turiștii străini, pe care să le vizitezi anul acesta:

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti“ 

În ultimii ani, Muzeul Național al Satului, situat pe malul lacului Herăstrău, a fost cel mai vizitat din România. Străini din toate colțurile lumii sunt curioși să vadă satul din inima Bucureștiului. Instituția muzeală cuprinde construcții reprezentative provenite din diverse zone ale țării, monumente și artefacte care datează din secolul al XVII-lea până la începutul secolului XX și care ilustrează modul de viață în lumea satului românesc din acele vremuri.

Una dintre cele mai apreciate construcții de la Muzeul Național al Satului este Hanul „La Bariera“. Specific zonei Vălenii de Munte, hanul a fost construit în secolul al XIX-lea, fiind un renumit loc de popas. Potrivit instituției muzeale, în memoria locală se păstrează amintirea unei călătorii a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, care ar fi poposit la acest han. Construcția a fost transferată în anul 1990 în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti“.

Muzeul Brukenthal

Sibiul a fost nominalizat să concureze în acest an pentru cea mai bună destinaţie turistică europeană, iar printre atracțiile care au adus faimă internațională orașului se numără și Muzeul Brukenthal, una dintre instituțiile muzeale care se regăsesc în traseul cultural al turiștilor de pretutindeni. Acesta este cel mai vechi muzeu din România și cel mai mare din sud-estul Europei, inaugurarea sa având loc în anul 1817. 

Muzeul se află în Palatul Brukenthal, considerat cea mai importantă clădire barocă din Transilvania. Întreaga sa structură a evoluat în timp dintr-un nucleu unic: colecţiile baronului Samuel von Brukenthal. Instituția muzeală include aproximativ 1.200 de picturi ale principalelor școli de artă europene din secolul al XV-lea până în secolul al XVIII-lea.  Totodată, este singurul muzeu din România care are în colecţia de pictură europeană lucrări de Jan van Eyck, Hans Memling şi Tiziano Vecellio Da Cadore.

Castelul Bran 

În anul 1388 s-a încheiat construcția Castelului Bran, cunoscut astăzi în special datorită mitului contelui Dracula. Ridicat pe o stâncă abruptă dintre Măgura și Dealul Cetății, Castelul Bran a avut atât rol de vamă (reţinea 3% din valoarea mărfii care intra şi ieșea din Transilvania), cât şi cel de fortăreaţă la graniţa estică a Transilvaniei, destinată încercării de a opri extinderea Imperiului Otoman. În 1920, cetățenii Brașovului au oferit castelul Reginei Maria a României, devenind reședința favorită a sa, se arată pe site-ul instituției de cultură.

Castelul Bran a căpătat și mai multă notorietate odată cu apariția romanului „Dracula“, scris de Bram Stoker în 1897. Personaj imaginat de scriitorul irlandez, Dracula este un conte transilvănean, stăpân al unui castel ridicat pe vârful unei stânci înalte. Cum Castelul Bran este singurul din Transilvania care corespunde descrierii lui Bram Stoker, lumea întreagă se referă la el ca fiind Castelul lui Dracula.

Potrivit unei cercetări realizate în Marea Britanie, vizitele regulate la muzee, galerii de artă, teatru şi concerte pot prelungi viaţa.

Sursă foto: Cristian Balate/ Shutterstock