Regândește rapid traseul

Exact ca la GPS! Ai observat că atunci când nu mergi în direcția pe care ți-o propune el, imediat îți reconfigurează traseul. Nu ezită, nu se agață de varianta trecută, nu argumentează de ce este mai bine să te întorci, ci găsește soluția cea mai apropiată. Și creierul nostru poate fi la fel ca un GPS și este sănătos să știm că orice problemă sau schimbare are cel puțin o rezolvare. Secretul este să vrem să o găsim. Putem lua următorul exemplu: situația în care cineva își pierde locul de muncă  și, brusc, tot confortul său se schimbă la 180 de grade. Chiar dacă, la început, șocul poate fi mare și persoana respectivă ar putea spune „Nu știu ce să fac acum”, căutând informații va observa că au mai fost persoane care au trecut prin situația ei și poate lua modelul lor. Va întreba, poate, prietenii dacă la jobul lor nu se fac angajări, va trimite CV-ul către diverse companii, va merge la interviuri sau poate își va deschide propriul business. Așa că acel „Nu știu ce să fac acum” se poate tranforma într-o mulțime de răspunsuri și pași pe care îi poate face. Schimbările ascund și noi oportunități, important este să ne orientăm atenția către ele.

 

Gândește lucrurile pe termen lung

Încrederea în faptul că ne descurcăm în orice situație trebuie să aibă atât o validare internă (credința că suntem capabili să găsim soluții, indiferent de cât de dificilă este etapa prin care trecem), cât și o validare externă, adică lucrurile concrete pe care le vedem în jurul nostru: un job stabil, proiecte personale care ne oferă un venit suplimentar, o casă în care ne simțim în siguranță, un depozit bancar, câteva economii la care putem apela sau o asigurare de viata. Aceste elemente te pot ajuta să ai o plasă de siguranță, acel plan de rezervă care îți asigură confortul mental al zilei de mâine. Acest confort este necesar pentru a te putea bucura de momentele frumoase petrecute lângă cei dragi, dar și pentru a trăi o viață lipsită de griji.

Acceptarea este primul pas

Un alt instrument simplu care ne ajută să facem față etapelor incerte este acceptarea. Ea nu înseamnă resemnare, ci mai curând observarea lucrurilor noi care au venit odată cu schimbarea. Acestea pot fi unele pozitive, cum este cazul surprizelor plăcute, sau pot fi mai puțin confortabile – ca atunci când planurile și visurile pe care ni le făcusem se schimbă radical. Așadar, deși uneori este dificilă, acceptarea poate fi primul pas pentru noua etapă.

Fă-ți o listă 

Nu în ultimul rând, fă-ți o listă. Împarte o foaie de hârtie în trei coloane. Pe una dintre ele vei scrie care sunt toate lucrurile bune care au venit odată cu schimbarea, ce ai de câștigat din ea sau ce poți câștiga pe viitor. Pe cea de-a doua coloană scrie toate lucrurile pe care le-ai pierdut odată cu venirea acestei schimbări (pot fi și lucruri abstracte: confort, prietenie, încredere, bani). Pentru fiecare dintre aceste lucruri trece în a treia coloană câte o modalitate prin care poți reconstrui acele resurse. De exemplu, din locul în care ești, ce poți face pentru a-ți recâștiga liniștea? Indicat este să alegi acțiuni care nu implică alte persoane și pe care le poți face în ziua respectivă. De exemplu, să meditezi, să te uiți la un film, să faci sport. În felul acesta, vei observa că poți găsi modalități concrete prin care să te adaptezi noului context.

 

Este adevărat că orice schimbare ne scoate din zona de confort și ne pune în fața experiențelor noi în care nu știm dacă ne vom descurca. Partea bună este că, pe măsură ce te adaptezi incertitudinilor, capeți mai multă încredere în tine și înveți să te bazezi pe tine. 

 

Sursa foto: Shutterstock 

(P) Material publicitar