Fructele sunt unele dintre componentele principale ale unei diete sănătoase şi echilibrate, datorită conţinutului lor de nutrienţi şi de antioxidanţi. Multe dintre fructe sunt bogate în fibre, esenţiale pentru o digestie bună, dar şi pentru menţinerea unui nivel al zahărului din sânge la o cotă stabilă, ceea ce oferă senzaţia de saţietate pentru mai mult timp.

 

Cei care suferă de diabet trebuie să cunoască indicii glicemici

De asemenea, fructele sunt sărace în calorii, ceea ce le face alegerea perfectă pentru o dietă de slăbire. Cu toate acestea, trebuie înţeles faptul că fructele pot avea efecte diferite asupra nivelului de zahăr din sânge, iar acest efect este măsurat prin indicele glicemic. Fructele care sunt absorbite repede de organism şi eliberează rapid o cantitate de energie trec în categoria de alimente cu indice glicemic mare, iar cele care sunt digerate mai încet şi eliberează energia treptat sunt trecute la categoria alimente cu indice glicemic scăzut. Iar cum diabeticii trebuie să-şi regleze nivelul zahărului din sânge permanent, e important pentru ei să ştie care sunt indicii glicemici pentru toate sortimentele de fructe.

Fructe recomandate celor care suferă de diabet

Cele mai sigure alegeri sunt, evident, fructele cu indice glicemic scăzut, cum ar fi merele, portocalele, căpşunele, fructele de pădure – iar cele de evitat ar fi bananele, ananansul, pepenele roşu şi galben, papaya etc. Cele din urmă pot fi, totuşi, consumate de diabetici, cu condiţia ca gustarea de fructe să se facă după o sesiune de exerciţii fizice de cel puţin o oră (mers pe jos, bicicletă, yoga, stretching, înot, după cum recomandă specialiştii), pentru a evita o creştere bruscă a nivelului de zahăr din sânge.

Recomandate

  • Fructele proaspete

  • Fructe congelate sau în compot, fără zahăr adăugat

  • Gem sau dulceaţă fără zahăr adăugat şi fără conservanţi

  • Sos de mere, fără zahăr adăugat

Cele mai proaste alegeri

  • Fructe conservate cu sirop de zahăr

  • Gem sau dulceaţă cu zahăr şi conservanţi

  • Sucuri de fructe – în lipsa fibrelor pierdute la presare pentru separarea pulpei de suc, zahărul natural din fructe se absoarbe mult mai repede în organism, deci sucurile sunt un mare Nu în dieta celor care suferă de diabet.

 

Sfatul specialistului

Dr. Florin Ioan Bălănică, MBA; CDN Specialist Medicină personalizată, Nutriție și Nutrigenomică

„Recomand pacienţilor diabetici să consume cu precădere mere, deoarece au un indice glicemic scăzut şi pot fi procurate în orice anotimp. Ele pot fi o gustare perfectă la locul de muncă, putând fi consumate atât în stare crudă, cât şi coapte la cuptor cu scorţişoară. Aceste fructe sunt bogate în pectine, fibre solubile cu rol antiinflamator şi regulator al tranzitului intestinal.“

„În cazul diabeticilor, nu trebuie consumat mai mult de un fruct pe zi“

Deşi conţin fructoză şi alte zaharuri, fructele sunt bogate în vitamine şi antioxidanţi, enzime şi substanţe sanogene şi nu trebuie exluse din alimentaţia pacienţilor diabetici, cu menţiunea că trebuie consumate în cantitate moderată, nu mai mult de un fruct pe zi. În cazul pepenilor sau fructelor mari, nu se va consuma mai mult de o felie pe zi. Recomand consumul de  kiwi, grapefruit, mere – fructe cu indice glicemic scăzut. Fructele foarte dulci de tipul struguri, pere se vor consuma ocazional şi nu zilnic.

Foto: Shutterstock

Vezi și: Fructe permise in diabet