Iluzia găurii în expansiuneIluziile optice nu sunt simple trucuri fără interes științific: cercetătorii din domeniul psihosociologiei le studiază pentru a înțelege mai bine procesele complexe pe care sistemul nostru vizual le folosește pentru a anticipa și a da un sens lumii vizuale.

În studiul, publicat pe 30 mai 2022, în Frontiers in Human Neuroscience, profesrorul Laeng, de la Univesitatea din Oslo a explicat că iluzia „găurii în expansiune” este atât de bună în a ne înșela creierul, încât determină chiar și un reflex de dilatare al pupilelor pentru a lăsa să intre mai mult lumină, la fel cum s-ar întâmpla dacă ne-am muta cu adevărat într-o zonă întunecată.

Nu e nimic în neregulă cu tine dacă ești printre cei care nu percep iluzia găurii în expansiune

Cercetătorii nu știu încă de ce o mică parte dintre oameni par insensibile la iluzia „găurii în expansiune”. Nici nu știu dacă alte specii de vertebrate, sau chiar animale nevertebrate, cum ar fi caracatițele, ar putea percepe aceeași iluzie ca și noi.

„Rezultatele noastre arată că reflexul de dilatare sau contracție a pupilelor nu este un mecanism cu buclă închisă, precum o fotocelulă care deschide o ușă, impermeabilă la orice altă informație decât cantitatea reală de lumină care stimulează fotoreceptorul. Mai degrabă, ochiul se adaptează la lumina percepută și chiar imaginată, nu doar la energia fizică. Studiile viitoare ar putea dezvălui alte tipuri de modificări fiziologice sau corporale care pot „aruncă lumină” asupra modului în care funcționează iluziile”, a concluzionat Laeng.

Citește și: 3 miracole din Biblie și explicațiile lor posibile