Băiețelul de 11 ani a fost nevoit să plece singur din orașul natal și să ajungă în Slovacia unde erau și frații lui. Și asta, pentru că mama lui, Júlia Pisecká, văduvă, a fost nevoită să rămână în orașul natal Zaporojie, unde se afla centrala nucleară atacată de ruși, ca să poată avea grijă de bunica invalidă a copilului.

baietelul de 11 anidSeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 8

Astfel, povestea micuțului a cucerit inimile tutror și a fost imediat numit de presă „eroul nopții”. După cum a anunțat ministerul de interne slovac într-o postare pe Facebook, Hassan Pisecká a făcut de unul singur o călătorie de aproape 1000 de kilometri, doar cu câteva provizii într-o pungă, un rucsac, pașaportul și un număr de telefon scris pe mână, gestul lui fiind unul extrem de curajos.

Ajuns la graniță, băiețelul i-a cucerit cu „zâmbetul, neînfricarea și determinarea” lui pe polițiștii de frontieră, care l-au ajutat să treacă în Slovacia. I-au contactat familia din țară folosind numărul de telefon și un bilet care era legat de talie. Astfel, el a reușit să se întâlnească cu frații lui care se aflau deja în Bratislava.

Imaginile cu Hassan traversând de unul singur granița făcute publice pe facebook de ministerul de interne slovac s-au viralizat imediat. Copilul, care a fost nevoit să schimbe mai multe trenuri pentru a ajunge la granița cu Slovacia, s-a reunit acum și cu mama și bunica lui, care au fost ajutate să ajungă și ele în Slovacia. Julia le-a mulțumit tuturor din inimă pentru ajutorul pe care l-au primit.

„Vis devenit realitatea. Familia e din nou împreună. Mama și bunica băiețelului de 11 ani, Hassan din Ucraina, sunt în siguranță în Slovacia”, se arată tot pe pagina ministerului de interne din Slovacia.

Ea a dezvăluit că a fost foarte dificilă călătoria cu trenul din Ucraina, precizând că „a trebuit să fugim pentru ca familia noastră să fie din nou împreună. Trebuie să luăm totul de la zero. Am pierdut tot ce aveam, dar suntem sănătoși”.

Întrebat despre cea mai înfricoșătoare parte a călătoriei sale, Hassan a spus că i-a fost teamă atunci când a călătorit într-un vagon aglomerat, înconjurat de străini.

„Trenul era foarte, foarte plin, erau 300 de oameni într-un vagon”, a tradus sora lui. „Copiii și oamenii stăteau pe hol și toată lumea vorbea în limbi străine și el nu înțelegea, așa că aceasta a fost cea mai înfricoșătoare parte a călătoriei pentru el”, a mai spus ea.

Unul dintre frații mai mari ai lui Hassan a spus că familia este „foarte, foarte fericită” pentru că „nu i s-a întâmplat nimic, este sănătos” și a adăugat în glumă: „Și acum pot să-l tachinez”.