Deși de cele mai multe ori această problemă nu este luată în serios, efectele sale pe termen lung pot fi destul de grave. Venele varicoase nu sunt doar inestetice, ci și foarte dureroase, iar persoanele expuse la factori precum statul prelungit în picioare suferă adesea din cauza lor. Fumatul, sedentarismul și alimentația nesănătoasă contribuie și ele la sporirea acestui disconfort.

Dacă te simți expusă acestor riscuri, află mai multe despre ce sunt varicele și cum se pot trata. Prevenția este însă întotdeauna preferabilă tratării atunci când vine vorba despre probleme medicale, așa că am alcătuit o listă cu alimente-minune care nu ar trebui să lipsească din nutriția ta:

  1. Piperul cayenne

Condimentele și alimentele picante sunt cunoscute pentru aportul bogat de vitamine A și C, benefice pentru circulația sângelui. Piperul cayenne stimulează circulația periferică și metabolismul, fortificând totodată arterele și vasele de sânge. Pe deasupra, este un antiinflamator natural, așa că ai toate motivele să îl folosești în salate și în alte preparate proaspete.

  1. Peștele și fructele de mare

Conținutul ridicat de acizi grași sănătoși Omega 3 din pește și fructe de mare are numeroase beneficii pentru sănătate, printre care și ameliorarea funcționării sistemului circulator. De la somon sălbatic la păstrăv autohton și de la rapane la midii, preparatele pe bază de pește și fructe de mare îți vor fi prielnice.

  1. Ghimbirul

Ghimbirul stimulează circulația sângelui către toate organele, împiedicând congestionarea vaselor de sânge și fortifică sistemul imunitar. Acesta poate fi folosit ca atare pentru aromatizarea preparatelor culinare și a smoothie-urilor sau a sucurilor proaspete, dar poate fi adăugat și în ceaiuri sau consumat ca tinctură.

 

  1. Usturoiul

Anticoagulant natural, usturoiul este un aliment recunoscut pentru îmbunătățirea circulației sângelui și prevenția afecțiunilor cardiovasculare și a varicelor. Consumat cu moderație, dar zilnic, în stare crudă, va ajuta la descongestionarea arterelor. În plus, acționează ca un antibiotic natural asupra sistemului imunitar, așa că răcelile vor deveni doar o amintire neplăcută pentru tine.

  1. Portocalele

Portocalele sunt bogate în vitamina C și bioflavonide care îmbunătățesc circulația sângelui în întreg corpul și totodată fortifică pereții capilarelor. Acestea pot fi consumate ca atare, în shake-uri și smoothie-uri sau în salate delicioase de fructe. Datorită vitaminelor, sunt și un mijloc eficient de a regla sistemul imunitar și de a ține răcelile sezoniere departe de tine.

  1. Semințele de dovleac

Vitamina E din semințele de dovleac este demonstrat benefică pentru circulația sângelui. Acestea sunt anticoagulante și previn apariția cheagurilor de sânge. În plus, aceeași vitamină E are rolul de a-ți menține pielea hidratată optim și de a-ți face părul mai sănătos și mai strălucitor. Le poți adăuga în salate, dar și în parfait-uri delicioase pentru micul dejun.

  1. Nucile

Nucile sunt bogate în vitamina B3, recunoscută pentru beneficiile asupra sistemului circulator. Acestea reprezintă unul dintre cele mai eficiente mijloace naturale prin care se pot preveni problemele de circulație. Indiferent dacă le consumi la gustarea dintre mese, dacă le adaugi într-o salată sau dacă le asociezi, gurmand, cu brânzeturi, îți vor fi benefice.

  1. Pepenele roșu

Licopenul, regăsit în cantități mari în pepenele roșu, ajută la prevenirea depunerilor de colesterol în interiorul arterelor. Această substanță favorizează circulația optimă a sângelui și este folositoare pentru evitarea afecțiunilor cardiovasculare și a apariției varicelor. Fiind un deliciu sezonier, mulți preferă să îl consume ca atare și să se bucure de aroma lui dulceagă și parfumată.

Deși s-a demonstrat că principalul factor care favorizează apariția varicelor și a afecțiunilor cardiovasculare este unul ereditar, producerea acestora poate fi întârziată cu ajutorul unui regim alimentar echilibrat, prin evitarea purtării hainelor strâmte și a încălțărilor incomode cu toc, dar și prin adoptarea unui stil de viață activ.