Hormonii sunt substanțe chimice eliberate de glandele endocrine precum suprarenalele, ovarele, paratiroidele, pancreasul, hipofiza, tiroida sau timusul. După ce sunt secretați ajung în sânge, de unde sunt transportați către organe și țesuturi. În cazul în care sunt eliberați în cantități crescute sau reduse, funcțiile organismului vor fi afectate și vor apărea diferite probleme de sănătate.  Dacă simptomele de mai jos îți sunt cunoscute, o vizită la cabinetul de endocrinologie te poate ajuta să identifici afecțiunea și să depășești problemele cu care te confrunți.

 

Menstruația neregulată

 Menstruația neregulată este unul dintre principalele simptome ale dereglărilor hormonale. Printre factorii declanșatori se numără stresul, un stil de viață nesănătos, consumul de alcool, droguri sau anticoncepționale. Totodată, în spatele acestei probleme se pot afla diverse afecțiuni precum sindromul ovarelor polichistice, motiv pentru care este necesar un consult de specialitate. Pentru a putea urma un tratament, este esențial să stabilești mai întâi cauza.

 

Creșterea în greutate

Dacă nu ți-ai schimbat dieta, mănânci la fel ca înainte și faci aceleași activități fizice dar observi că te-ai îngrășat, cauza ar putea fi o dereglare hormonală. Luarea inexplicabilă în greutate poate fi cauzată de un nivel ridicat de estrogen. Grăsimea depusă în jurul abdomenului poate sugera în schimb un nivel crescut de testosteron. Este recomandat să reduci pe cât posibil zahărul, să bei multe lichide și să eviți  stresul.

 

Apetitul sexual scăzut

 Unul dintre cele mai comune semne ale dezechilibrului hormonal este apetitul sexual scăzut. Acesta vine de obicei împreună cu dereglările de somn. Atunci când organismul nu beneficiază de suficientă odihnă, producția de hormoni ar putea fi diminuată.

 

Starea de oboseală continuă

Ai probleme cu trezitul dimineața iar uneori te cuprinde oboseala în timpul zilei? Acest lucru ar putea indica un nivel scăzut de estrogen sau testosteron. Mici modificări ale dietei, precum reducerea carbohidraților consumați, te-ar putea ajuta să ai mai multă energie.

 

Depresia, anxietatea și irascibilitatea

Nu te simți tocmai bine din punct de vedere psihic și emoțional? Ești frecvent cuprinsă de o stare de tristețe sau de nervozitate excesivă? Nu ignora aceste simptome, deoarece pot fi indicatori ai unei dereglări a nivelului de estrogen sau progesteron. Cauza ar putea fi tulburările funcționale ale glandelor suprarenale. Acestea secretă cortizol sub influența stresului, care afectează hormonii menționați.

O altă cauză pentru problemele de mai sus ar putea fi o afecțiune a glandei tiroide.

 

Dereglările de somn

 

Insomniile au nenumărate efecte negative asupra organismului. Lipsa somnului determină o creștere a cortizolului, care duce mai apoi la dezechilibre hormonale. Printre cele mai eficiente remedii se numără sportul. Indiferent de activitatea sportivă preferată, fă mișcare zilnic și renunță, dacă este cazul, la stilul de viață sedentar.

Transpirația excesivă

Transpirația excesivă este un prim semn al instalării menopauzei. În această perioadă din viața unei femei au loc modificări importante la nivel hormonal. În cazul în care îți dorești să eviți pe cât posibil instalarea simptomelor neplăcute asociate menopauzei, poți opta pentru tratamentul de substituție hormonală.

Dereglările hormonale au o mulțime de efecte negative asupra organismului, a modului în care percepi lucrurile și a stării tale emoționale. Din acest motiv, dacă ai cea mai mică suspiciune că te confrunți cu o astfel de problemă, adresează-te medicului specialist. Există nenumărate tratamente, atât naturiste, cât și convenționale, cu ajutorul cărora te vei simți mult mai bine.

 

Sursa foto: Shutterstock