Mulți oameni cred că numai diabeticii au probleme cu zahărul. În realitate, acest drog alb este periculos pentru sănătate și atacă în timp întregul organism: oasele, inima, stomacul, ficatul nervii sau glandele endocrine. Iată ce efecte poate avea asupra sănătății tale, dacă mănânci prea mult zahăr.
Ți-e foame mai des!
O cantitate prea mare de zahăr în sânge, dereglează procesul prin care organismul transformă glucoza în energie. Te simți mai slăbită și ai senzația că trebuie să mănânci mai des. Este un cerc vicios care duce la surplusul de greutate.
Ai gura uscată!
Dulciurile provoacă setea și parcă vrei să bei tot ceva dulce! Dar ține minte că zahărul în exces îți dă senzația de gură uscată. Mai bine bei doar apă simplă sau ceai neîndulcit cu lămâie și nivelul de glucoză din sânge se va echilibra.
Prea mult zahăr și pielea se usucă!
Când mănânci prea multe dulciuri, pielea ta își pierde elasticitatea și nu se mai hidratează corespunzător. Tenul are primul de suferit și apar ridurile mai devreme. Păstrează o dietă săracă în glucide și consumă dulciuri ocazional, ca să ai un ten proaspăt mai mult timp.
Ai probleme de concentrare
Chiar dacă o porție mică de ciocolată este numai bună pentru memorie când citești și vrei să înveți ceva, dacă ai prea mult zahăr în sânge, efectul este invers. Nivelul ridicat de glucoză dă peste cap sistemul nervos și începi să ai probleme de concentrare, probleme de atenție și de memorie.
Vedere încețoșată la distanță
Nu este exclus ca, în zilele în care consumi prea multe dulciuri și mai bei și sucuri acidulate, să ai probleme cu vederea la distanță. Vei avea senzația că vezi în ceață și să privirea ta nu se mai poate concentra asupra unui anumit punct.
Nervozitatea crește!
Conform studiilor medicale din ultima vreme, persoanele care mănâncă prea mult zahăr sunt mai anxioase, mai nervoase, ușor de iritat și au înclinația de a deveni depresive. Orice lucru mărunt care le supără poate declanșa o ceartă.
Rănile se vindecă mai greu
Un nivel prea ridicat de zahăr în sânge va împiedica celulele care apără organismul să își ducă la bun sfârșit misiunea. Vei observa cu timpul că micile tăieturi sau julituri se vindecă mai greu, iar cicatricile care rămân în urma lor sunt mai urâte pentru că pielea nu se mai poate reface.
sursa foto: 123rf.com