Vorbe de duh, proverbele și zicătorile sunt adevărate sfaturi de viață care ne sunt de folos în momentele critice și în fața alegerilor dificile. Uneori, un proverb te ajută să vezi mai bine adevărul și să îți dai seama unde greșești. Alteori, poate fi cel mai bun exemplu pe care să îl urmezi în viață, pentru că proverbele sunt adesea reguli de conduită exprimate în cuvinte concise și pline de miez.

Un mare înțelept grec, Mihail Apostolius din Bizanț, spunea că ”un proverb este o judecată care face limpede adevărul, dar într-o manieră mascată”. Citește și tu proverbele și maximele de mai jos, gândește-te la semnificația lor și adu-ți aminte de ele când ai mai mare nevoie de o îndrumare și de un sfat.

”Adevăratul scop al vieții este o viață trăită cu scop”

Maxima îi aparține scriitorului american Robert Bryne și ne-ar prinde bine să ne aducem aminte de ea în momentele în care ne aflăm la răscruce de drumuri. Când nu știi ce să alegi și încotro se îndreaptă viața ta, caută în suflet adevăratul scop al vieții tale. Dincolo de dorințe și aspirații, dincolo de obiectivele pe care ți le propui, trăiește-ți viața cu un scop și vei găsi întotdeauna puterea de a merge mai departe.

”Binele vine anevoie, dar răul, îndată!”

Gândește-te la acest proverb ori de câte ori acțiunile tale ar putea avea consecințe neplăcute asupra celor din jur. Este ușor să faci rău fie că nu îți pasă, fie că te gândești doar la tine. Dar este mult mai greu să faci bine și să ajuți, să faci un compromis sau un sacrificiu pentru alții. De multe ori în viață, trebuie să ne gândim înainte de toate la binele pe care îl putem face și să ne ferim de hotărârile riscante.

”Buturuga mică, răstoarnă carul mare”

Când îți este mai greu în viață, când întâlnești în drumul tău piedici și dușmani, adu-ți aminte că voința ta este singura care te ajută. Urmează-ți visul, fii perseverentă și, oricât de mari ar fi greutățile din fața ta, vei găsi o cale de a trece peste ele.  Chiar dacă tu ești ”buturuga mică”, forța ta interioară va fi mai puternică decât un munte.

Proverbe care te ajută în viață

”Orice călătorie, oricât de lungă, începe cu primul pas”

Nu vei obține nimic în viață, dacă nu încerci să lupți pentru visul tău. Uneori, e suficient să faci primul pas pentru ca lucrurile să se așeze pe făgașul dorit și să capeți curaj pentru a merge mai departe. Este unul din acele proverbe care, departe de a fi un simplu îndemn, înseamnă curaj, încredere și mult optimism.

”Ferește-mă, Doamne, de prieteni, că de dușmani mă feresc eu!”

Multe poți pierde în viață, dacă te însoțești cu persoanele nepotrivite. Ai grijă ce prieteni îți alegi, cât de sinceri și dezinteresați sunt cu tine, ca să poți avea deplină încredere în ei. Prietenul fățarnic poate face mult rău în momentele de cumpănă, dacă te sfătuiește de rău și te îndepărtează de adevărata ta menire.

”Prietenul la nevoie se cunoaște”

În viață ai mare nevoie de prieteni, dar să fie oameni sinceri și devotați, oameni cărora să le pese cu adevărat de tine și să te înțeleagă. Prietenul care rămâne lângă tine în momentele dificile este de neprețuit. Fie că te încurajează doar cu vorba, fie că te ajută cu fapta, susținerea lui va fi piatra de temelie pe care tu te poți bizui ca să treci peste necazuri. Acesta este, poate, unul dintre cele mai simple și frumoase proverbe despre prietenie și încredere.

”Omul nu după haine, ci după fapte dobândește cinstea”

Aparențele sunt înșelătoare, precum hainele de firmă, mașinile scumpe sau obiectele de lux pe care le afișăm. Dar faptele noastre ne vor arăta tuturor așa cum suntem. Fiecare dintre noi va fi judecat pentru deciziile și acțiunile sale, pentru bunătatea pe care o arată celor din jur, pentru sprijinul pe care îl oferă celorlalți. O faptă care îți face cinste valorează mai mult decât toate bunurile de preț pe care le-ai adunat.

Iată și o listă de proverbe romanesti. Știi și care sunt cele mai populare expresii romanesti și ce înseamnă fiecare?

sursa foto: 123rf.com