Dacă îți place să citești dar nu ai mai deschis o carte de ceva vreme, nu îți mai găsi motive pentru a amâna momentul. Poate cea mai comună scuză este lipsa timpului, însă nu este mereu justificată. O soluție rapidă pentru a te pune în temă cu noile apariții și a descoperi cărți interesante, este să „vizitezi” o librărie online. Acestea au avantajul unui spațiu nelimitat, spre deosebire de librăriile tradiționale. În plus, poți face o incursiune printre rafturile virtuale în timp ce ești la serviciu sau te relaxezi pe canapea.

Nu uita că este esențial să găsești timp și soluții pentru a face ceea ce îți place, cu atât mai mult dacă acest lucru îți aduce și nenumărate beneficii.

 

Prelungește viața

Deși poate părea greu de crezut, cititul poate prelungi durata de viață a unei persoane. Conform unui studiu publicat de Social Science & Medicine, realizat pe baza unui eșantion de aproximativ 3.500 de participanți, în vârstă de peste 50 de ani, pasionații de lectură trăiesc în medie cu doi ani mai mult decât persoanele care nu citesc. Conform spuselor lui Avni Bavishi, unul dintre realizatorii studiului, cu cât participanții citeau mai mult, cu atât au trăit mai mult. Însă aparent chiar și o jumătate de oră de citit pe zi poate avea un impact pozitiv semnificativ.

 

Te face mai fericită

Cu toate că destul de puțină lume știe acest lucru, există o formă de terapie care constă în citirea anumitor texte cu scopul de a vindeca diferite probleme de natură psihică. Aceasta se numește biblioterapie și poate vindeca diverse afecțiuni,  printre care și depresia.

Dar lectura te poate ajuta să fii mai fericită fără a te implica neapărat în vreo formă de terapie. Cercetători ai Universității din Liverpool au descoperit că persoanele care citesc în mod frecvent au cu 21% mai puține șanse să se simtă deprimați și cu 10% mai multe să fie încrezători în propria persoană.

 

Reduce nivelul de stres

Nu contează că ai avut o zi grea la serviciu sau că ai nenumărate motive să fii preocupată, dacă te vei lăsa captivată de o poveste bună, nivelul de stres se va reduce simțitor. Cu cât o carte este mai interesantă, cu atât te va ajuta mai mult să te detașezi de probleme și să te relaxezi. Încearcă să alegi subiecte care te interesează în mod direct, sau despre care ai vrea să descoperi mai multe.

 

Crește capacitatea de concentrare

Odată cu dezvoltarea tehnologiei, oamenii au devenit tot mai obișnuiți să fie atenți la mai multe lucruri deodată. Televizoarele, dar în special computerele, oferă posibilitatea de a realiza mai multe sarcini în același timp. Cu siguranță îți este cunoscut scenariul în care îți verifici e-mailul, povestești cu o prietenă pe chat și cauți ultimele promoții la pantofi, pe internet. Acest obicei scade productivitatea și crește nivelul de stres.  Cititul, în schimb,  te face să fii atentă doar la acțiunea din paginile volumului, contribuind la creșterea capacității de concentrare, în timp.

 

Îmbunătățește memoria

Un alt avantaj al lecturii este acela că îmbunătățește memoria. Acest lucru se datorează pur și simplu faptului că, atunci când citești o carte, trebuie să ții minte toate personajele și să-ți amintești diferite lucruri despre ele. Iar cum fiecare volum cuprinde o înșiruire de acțiuni, intenții, sugestii sau nuanțe, de care este necesar să-ți amintești pentru a înțelege povestea, memoria ta va avea parte de un bun antrenament. Iar partea bună este că informațiile noi creează noi sinapse neuronale și le întărește pe cele deja existente.

 

Dezvoltă abilitatea de a gândi critic

Cărțile îți oferă perspective diferite asupra lucrurilor și, în plus, te fac să te implici prin analiză și evaluare în situațiile prezentate. Dacă preferi romanele polițiste, nu-i așa că uneori reușești să descoperit misterul crimei înainte ca făptașul să fie prins? Practic te folosești de diferite elemente ale poveștii, pentru a rezolva o problemă. De aceeași abilitate ai nevoie zilnic, fie că trebuie să soluționezi o cerere la serviciu, sau să înțelegi ce se ascunde în spatele unor afirmații.

Totodată, cititul te ajută să formulezi clar o opinie și să o susții în fața celorlalți.

 

Acționează ca un somnifer natural

Ți s-a întâmplat de multe ori să adormi cu cartea în mână? Acest lucru este destul de frecvent întâlnit, deoarece cititul induce o stare de relaxare și de deconectare de la realitate. Exact de ce are nevoie organismul tău pentru a se pregăti de somn. Optează pentru o lectură ușoară, care curge lin și nu necesită prea multă concentrare. Evită romanele polițiste sau horror, care îți vor activa sistemul nervos și îți vor induce o stare de alertă.

Fie că preferi romanele SF sau pe cele de dragoste, o carte bună te va ajuta să te relaxezi, să îți dezvolți abilitățile de gândire, atenția și să cunoști realități la care altfel nu ai avea acces.

 

Sursa foto: Shutterstock