Iată câteva dintre regulile, atributele și responsabilitățile mai puțin cunoscute pe care trebuie să le respecte oricine este ales Papa de la Roma. O funcție atât de veche a adunat de-a lungul timpului numeroase secrete, mistere și reguli mai puțin înțelese de creștinii de rând.

Papa de la Roma poate fi adolescent sau centenar

În regulamentul de alegere și investire în funcție a papei, nu este specificată nicio limită de vârstă. Papă poate fi un tânăr abia intrat în viața monahală și uns peste noapte episcop, dar și unul dintre cei mai bătrâni episcopi, inclusiv trecut de 100 de ani. Cel mai tânăr papă a avut 18 ani și a fost Papa Ioan al XII-lea, ales în anul 955. Se crede că avea 18 ani, dar nu există dovezi prea sigure. Iar cel mai în vârstă de până acum a fost Papa Clement al X-lea care avea deja 80 de ani când a fost numit papă în anul 1679.

Papa trebuie să vorbească mai multe limbi

Latina este limba ritului catolic, iar papa trebuie să folosească și să vorbească fluent această limbă. De asemenea, trebuie să cunoască bine italiana, chiar dacă nu este originar din Italia, precum și alte limbi de circulație internațională pentru a se informa și pentru a coresponda cu oficialitățile lumii.

Papa trebuie să se confeseze adesea

Conform unei tradiții nescrise, orice credincios catolic trebuie să se confeseze măcar în preajma marilor sărbători, dar Papa are o datorie morală să se confeseze mult mai des. Se spune că unii papi se confesau săptămânal, iar acesta a rămas un obicei bun păstrat și de ceilalți succesori.

Papa este liderul propriului stat

Chiar dacă este foarte mic și are doar aproximativ 1000 de locuitori, Vaticanul este statul condus de Papă, care nu este doar lider spiritual, ci și conducător administrativ.

Papa de la Roma nu are dreptul să dețină nimic

Deși tot ceea ce vedem la Vatican inspiră opulență, iar Papa conduce un oraș stat, o bancă și administrează averea uriașă a bisericii catolice, el în realitate nu are nici voie, nici nevoie să dețină vreo proprietate sau bani. Tot ce are nevoie i se oferă când este necesar.

Papa este în topul celor 5 oameni cei mai puternici de pe glob

Aproape fără nicio abatare, papa face parte din cei 5 cei mai puternici și influențabili oameni de pe glob. În 2012, spre exemplu, Papa Benedict al XVI ocupa locul 5 în topul celor mai puternici oameni realizat de Forbes, după Barack Obama, pe atunci președinte al SUA, și Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

sursa foto: 123rf.com (Statuia Papei Ioan Paul II-lea)

Vezi şi locuri de vizitat în Roma – cele mai impresionante obiective turistice!