Simbolul medicinii, cel al păcii sau simbolul bluetooth sunt peste tot în jurul nostru și le folosim adesea. Dar sensurile lor sunt mai puțin cunoscute, iar originea lor aproape un mister. Iată 5 simboluri cu origini misterioase, pe care crezi că le cunoști, dar vei descoperi lucruri noi despre ele.

Simbolul ampersand

După cum arată, ai putea spune că este un simbol modern, apărut probabil odată cu computerul. Dar ampersand este mult mai vechi. El a fost creat de Tiron, secretarul personal al istoricului roman Cicero. Tiron a inventat primul sistem de abrevieri pentru a redacta mai rapid și clar operele maestrului său.

Simbolul ampersand înseamnă ”și” și a fost creat prin contopirea literelor e și t. În limba latină, et însemna ”și”.

Simboluri cu origini stranii

Bluetooth, porecla unui rege

Dacă te-ai întrebat vreodată ce înseamnă de fapt simbolul ”dinte albastru” din telefonul tău, istoria lui este o adevărată poveste! În secolul al X-lea, pe teritoriile Danemarcei, a ajuns la putere regele Harald Blatand, una dintre figurile faimoase ale acestei țări, care a reușit să unească triburile daneze într-un singur popor. Lui Blatand supușii îi spuneau ”Dinte albastru”  pentru că era un mare iubitor de afine și dinții lui aveau adesea culoarea albastră.

Tehnologia bluetooth a fost concepută pentru a uni mai multe instrumente într-o singură conexiune. Iar simbolul bluetooth reprezintă uniunea dintre runele ”Hagal” și ”Bjarkan”, cele două fiind inițialele celebrului rege. Inventatorul lui, inginerul suedez Jaap Haartsen, a preluat astfel porecla unei celebre figuri regale din spațiul scandinav. Bluetooth este cu siguranță unul dintre cele mai cunoscute simboluri cu origini stranii.

Caduceul, adoptat din greșeală

Mulți medici sau clinici medicale au drept simbol caduceul, un toiag cu aripi, înconjurat de doi șerpi încolăciți. În legendele antice, caduceul îi aparținea lui Hermes, zeul războiului, care avea puterea de a pune capăt conflictelor și disputelor sângeroase, dar nu avea nimic de a face cu medicina.

În urmă cu două secole, unii medici americani au confundat caduceul lui Hermes cu toiagul lui Asclepios, care nu are aripi, ci doar un singur șarpe. Asclepios era zeul sănătății și al vindecărilor miraculoase, dar confuzia s-a extins și toiagul magic al lui Hermes a luat locul celuilalt simbol.

Simboluri cu origini necunoscute

Butonul deschis-închis

Este un simbol simplu, recunoscut deja pe plan internațional de mulți ani. Acum este întâlnit aproape pe orice aparat electronic, dar puțină lume știe de unde provine. La începutul anilor 1940, inginerii foloseau un sistem binar din 1 și zero pentru a exprima un sistem deschis și unul închis. Prin combinația celor două a ieșit un simbol simplu și ușor de recunoscut de către oricine.

Simbolul păcii

A fost inventat în 1958, în timpul protestelor împotriva înarmării nucleare. Este o combinație a două faze ale semaforului semnificând dezarmarea nucleară. În alfabetul semaforului, litera N (nuclear) este reprezentată printr-o figură umană ținând două steaguri orientate în jos, iar litera D (dezarmare) printr-o figură umană ținând un steag în sus, și unul în jos, pe lângă corp.

sursa foto: 123rf.com