Curățarea spațiilor interdentare
Perierea dinților, manual sau cu o periuță electrică, realizată corect curăță eficient suprafața dinților și îndepărtează cea mai mare parte din resturile alimentare. Cu toate acestea, în unele situații periajul nu este suficient, iar în completare poate fi utilizat un irigator bucal care prin jetul fin de apă reușește să îndepărteze cu ușurință cele mai fine resturi interdentare și depozitele bacteriene care se formează cu precădere pe partea interioară a dinților și la limita dintre dinte și gingie. Aceste aparate oferă o curățare foarte blândă, dar extrem de eficientă, având ca efect suplimentar îmbunătățirea sănătății gingivale. Este important de spus că un irigator bucal este o soluție ideală pentru curățarea dinților celor care poartă un aparat dentar cu scop ortodontic.
Apă de gură
Considerată un aliat necesar în rutina zilnică, apa de gură împrospătează respirația și reduce substanțial riscul de a dezvolta carii și boli ale gingiilor. Efectul benefic este în special la nivelul gingiilor, bolile parodontale fiind principala cauză care duce la complicații, așa cum sunt retragerea gingiilor și pierderea dinților. Eficiența apei de gură depinde de utilizarea corectă. Este important ca acesta să fie folosită o dată pe zi, seara sau dimineața, în funcție de indicațiile producătorului, după periaj și irigatorul bucal. Doza recomandată, care nu trebuie niciodată înghițită, se agită în gură cel puțin 30 de secunde, pentru a avea timp să acționeze.
Alege corect pasta de dinți
Probabil cel mai utilizat produs pentru îngrijirea dinților, pasta de dinți are o compoziție abrazivă. Rolul ei este de a curăța dinții, dar dacă efectul este foarte intens, în timp va aduce prejudicii smalțului dentar. În consecință, alege o pastă de dinți cu textură fină, completând rutina de îngrijire cu un duș bucal și apă de gură. În plus, ia în calcul componentele cu efect antibacterian din pasta de dinți și cantitatea de flor conținută de aceasta. Ambele au rol de protecție și previn apariția cariilor. Medicii stomatologi recomandă utilizarea mai multor tipuri de pastă de dinți, alternativ, pentru a obține un efect cumulativ, fără a risca o agresiune asupra dinților și gingiilor. Sau, cel mai bine, cere sfatul medicului care-ți poate indica cel mai bun tip de pastă de dinți adecvat necesităților tale.
Înlocuirea periodică a periuței de dinți
Indiferent dacă utilizezi o periuță manuală sau una electrică, eficiența acesteia depinde de calitatea perilor. În consecință, este bine să știi că peria manuală sau capul celei electrice trebuie înlocuit la fiecare trei luni de zile sau de fiecare dată când există indicii că nu mai curăță eficient. La fel de mult contează igiena periuței. Un truc foarte bun este acela de a ține capul periei de dinți în soluție de apă și săpun de mâini pentru două-trei ore, la fiecare 7-10 zile.
Respectă-ți dinții
Îngrijirea corectă a dinților, de două ori pe zi, este o parte importantă a întreținerii acestora, dar nu este singura. Este benefic pentru sănătatea dinților să bei apă în fiecare zi. În felul acesta vei avea suficientă salivă care va menține un pH ideal în cavitatea bucală. Evită gustările dese. Un program corect de masă este benefic pentru sănătatea dinților. Consumă fructe și legume crude. Au calitatea de a curăța dinții și de a le oferi strălucire.
Unul dintre sfaturile foarte importante de care este bine să ții cont este ca periajul dentar să fie realizat la cel puțin 30 de minute după masă, cu mișcările corecte, respectând cele două minute de periaj obligatorii, fără a omite limba și interiorul obrajilor.
Sursa foto: Shutterstock.com
(P) Material publicitar realizat in colaborare cu Philips