Locuințele spațioase au, cu siguranță, numeroase avantaje. De la confortul sporit, la libertatea mai mare de alegere atunci când decorezi, la spațiul aerisit care îți dă o stare de bine. Însă, cu toate acestea, există și unele provocări atunci când îți schimbi garsoniera pe un apartament spațios.

Apartament mare, preț pe măsură

Un apartament cu două sau trei camere poate fi și de două ori mai scump decât o garsonieră, iar prețul sare și mai mult atunci când locuința nu trebuie renovată de la zero. Cei care aleg să locuiască într-un apartament mai mare plătesc, la propriu, prețul pentru acest confort. Avantajați sunt cei care nu locuiesc singuri și care își cumpără apartamentul împreună cu partenerul de viață, întrucât costurile se împart la doi, iar cheltuiala este semnificativ mai mică.

Pe de altă parte, un alt lucru pe care trebuie să îl știe cei care se mută într-o locuință mai mare este că le poate fi mai dificil să o vândă pe viitor. Garsonierele și apartamentele cu două camere conduc în topul vânzărilor, însă pentru a găsi un cumpărător pentru un apartament cu trei sau patru camere poate dura luni întregi, mai ales dacă nu ești dispus să lași foarte mult din prețul stabilit.

Cheltuielile cu utilitățile și întreținerea se dublează

Nu numai ratele pentru un apartament spațios sunt mai mari, ci și cheltuielile cu întreținerea și energia electrică se pot dubla. De aceea, un sfat prețios pentru toți cei care iau în considerare să se mute este acela de a verifica înainte cât se plătește de obicei la întreținere, în special în lunile de iarnă, și care este valoarea medie a facturilor la energia electrică, pentru a-și face o idee de ansamblu asupra cheltuielilor lunare pe care le vor avea de suportat.

Partea bună este că există numeroase trucuri prin care costurile cu energia electrică și consumul de apă pot fi reduse. Dacă citești aceste 13 sfaturi prețioase despre reducerea cheltuielilor cu utilitățile vei vedea că există soluții utile și eficiente prin care să nu ajungi să îți dai tot salariul pe plata facturilor.

Curățenia durează mai mult și e mai dificil de întreținut

Dacă ai senzația că garsoniera ta se umple de praf după doar câteva zile, încearcă să îți imaginezi cum va arăta un apartament de două sau de trei ori mai mare după o săptămână. Atunci când locuiești într-un spațiu mare ai adeseori senzația că nu termini niciodată de făcut curat. Iar dacă ai copii sau animale de companie, munca devine și mai grea. În funcție de bugetul de care dispui poți angaja o persoană care să se ocupe de curățenia casei tale sau, soluția mai ieftină, să investești într-un robot de aspirare, care să mențină praful la distanță și să îți păstreze locuința curată.

Menținerea unei temperaturi constante, mai ales vara

Mulți dintre cei care se mută într-un apartament cu trei sau patru camere sunt nevoiți să își instaleze două aparate de aer condiționat, dacă vor să mențină confortul termic în locuință pe timpul verii. Dacă iarna temperatura este mai ușor de menținut cu ajutorul unei centrale termice, pe timpul verii este important să apelezi și la câteva trucuri pentru a-ți menține locuința răcoroasă.

De asemenea, înainte să îți cumperi un apartament, fii atent la amplasarea acestuia și la cum bate soarele, pentru a-ți face o idee despre cât de cald va fi în casă vara. Apartamentele orientate spre nord sunt cele mai răcoroase, pentru că ele sunt ferite de razele soarelui, însă pot fi mai răcoroase inclusiv pe timpul iernii. Pe de altă parte, atmosfera dintr-un apartament situat la ultimul etaj poate fi irespirabilă în zilele de caniculă, așa că nu ezita să iei și aceste aspecte în calcul atunci când decizi asupra locuinței pe care o vei cumpăra.

Amenajarea unui apartament, mai complicată

Decorarea unui apartament de mari dimensiuni este și mai costisitoare, și mai complicată din punct de vedere al esteticii. Dacă o garsonieră nu îți permite întotdeauna să pui în practică designul pe care ți-l dorești, într-un apartament poți da frâu liber creativității. Acest lucru presupune însă și o investiție pe măsură, precum și o atenție mai mare la unele detalii legate de estetica și impresia de continuitate a designului. Designerii de interior ne recomandă să evităm amenajarea în stiluri diferite a fiecărei încăperi. În schimb, ar trebui menținute unitatea schemei de culori, precum și a tipului de design ales, pentru ca locuința să capete un aspect armonios și primitor.

Mutarea într-un apartament mai mare are, incontestabil, numeroase avantaje, iar dacă ții cont și de sfaturile de mai sus nu vei fi luat prin surprindere de nimic. În plus, ai șanse mai mari să eviți cheltuieli inutile sau să îți micșorezi costurile lunare, astfel încât să rămâi cu mai mulți bani pentru amenajarea locuinței așa cum ai visat dintotdeauna.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright:fizkes

(P) Articol realizat împreună cu Beko.ro