Dacă ți se pare atât de dificil să porți mască de protecție când mergi la o terasă la mare, imaginează-ți că numai cu un secol și jumătate în urmă femeile erau amendate dacă aveau fustițele costumelor de baie prea scurte. Iată câteva obiceiuri ciudate la plajă, care erau respectate cu sfințenie în secolul al XIX-lea, când europenii și americanii cu bani au descoperit beneficiile mării.

Marea vindecă depresia

Inițial, băile în mare erau recomandate pacientelor bogate care sufereau de diverse nevroze, depresii sau tristeți nedeslușite din eșecuri amoroase. Nu oricine își permitea să meargă la mare în secolul al XIX-lea. Dar plimbările pe malul mării și băile în mare aveau pe atunci caracter strict medical. Nu a trecut mult și marea a devenit o distracție pentru masele largi, iar tradiția de a merge la plajă, preluată din Marea Britanie, a fost larg răspândită în Statele Unite ale Americii.  

Obiceiuri ciudate la mare. La plimbare cu trăsura

Azi ne revoltăm dacă vedem vreun turist că intră cu mașina pe plajă și pe bune dreptate! Dar, la începutul anilor 1900, se mergea des la plajă cu trăsura. Doamnele și domnii de viță nobilă nici nu se dădeau jos, să nu își ude încățările din satin. Turiștii din clasele inferioare se plimbau pe jos, pe plajă, îmbrăcați ca pe stradă, cu umbreluțe de soare și evantaie. Plaja era atunci doar o mare promenadă.

Costumele de baie și poliția

Primele costume de baie erau un fel de salopete încheiate pe gât, care acopereau brațele femeilor și picioarele mai jos de genunchi. Decorate cu volănașe și fundițe pe ici pe colo, ele aveau rolul să acopere nurii doamnelor ”dezbrăcate”.

Când au apărut primele costume de baie cu pantaloni scurți și fustă a fost o adevărată revoluție. Societatea le-a acceptat treptat, dar nu trebuia să fie prea scurte. Astfel că poliția care patrula pe plajă era dotată cu centimetre de croitorie să măsoare fustele doamnelor. Nu aveau voie să fie prea scurte și să se vadă prea mult din pulpele rotunde, nici la tinerele domnișoare, nici la doamnele căsătorite.

Căruțele de baie și intimitatea

Așa cum azi închiriem șezlonguri și umbrele să stăm la plajă, pe vremuri se închiriau căruțe. Era unul dintre acele obiceiuri ciudate la plajă menit să protejeze tot intimitatea femeilor. Căruțele, de fapt niște cabine din lemn pe roți fără podea, erau trase în apă și fiecare doamnă făcea baie în mare fără să fie văzută de bărbații din jur.

Baia în mare la frânghie

Tot pentru doamne, domnișoare și copii au fost inventate și frânghiile cu ajutorul cărora intrau în mare. Acestea erau legate de la o căruță la alta sau de diverse alte suporturi stabile pentru a ține la suprafață doamnele care nu știau să înoate. Și bărbații se foloseau de frânghii, mai ales când erau valuri puternice și nu aveau curajul să înoate.