Iar cele mai multe mituri care le sperie pe mămici sunt legate de laptele praf. Aflăm mai departe despre câte dintre acestea au un sâmbure de adevăr în spate, câte au fost demontate de oamenii de știință și care sunt, de fapt, efectele hrănirii cu lapte praf:

 

Laptele praf nu are nutrienți suficienți

 

Formulele de lapte praf din zilele noastre nu se compară cu cele de acum 10 ani, de exemplu, fiind mai apropiate ca oricând de compoziția laptelui matern. Multe le oferă bebelușilor inclusiv nutrienții pe care ei ar trebui să și-i ia din alte surse, așa cum este cazul vitaminei D, esențială pentru fixarea calciului în oase. Important este să alegi un lapte praf de încredere cum sunt cele de aici, care să conțină o combinație optimă de vitamine, minerale, prebiotice și acizi grași, astfel încât bebelușul să primească tot necesarul unei alimentații sănătoase.

 

Nu poți alăpta și hrăni bebelușul cu lapte praf, în același timp

 

Multe mămici își fac griji că nu vor mai putea să alăpteze, dacă încep să îi dea bebelușului lapte praf. Însă atunci când o proaspătă mămică se confruntă cu probleme legate de lactație sau există un alt impediment legat de alăptare, laptele praf este soluția la îndemână. Iar specialiștii citați de Babycentre.co.uk susțin că cele două metode de hrănire nu se exclud reciproc, ci dimpotrivă. Mulți părinți folosesc o metodă combinată de hrănire a bebelușului, în primele luni de viață. Iar unele sondaje arată că o combinație între alăptare și lapte praf le-ar putea ajuta pe mămici să alăpteze pentru mai mult timp.

 

Bebelușul se va obișnui cu tetina biberonului și va refuza sânul

 

Dacă alăptezi și îi dai bebelușului și lapte din biberon, acest lucru nu ar trebui să se întâmple. Pediatrii cred că problemele cu alăptarea în cazul bebelușilor obișnuiți cu biberonul derivă din forma și materialul tetinei. Un bebeluș nu trebuie să depună foarte mult efort pentru a bea laptele din biberon, în schimb, atunci când îl pui la sân, el își folosește aproximativ 40 de mușchi faciali pentru a-și lua laptele de care are nevoie pentru a se sătura. Acesta poate fi principalul motiv pentru care bebelușii obișnuiți cu tetinele nu mai pot fi prinși la sân cu aceeași ușurință.

 

Nu vei mai avea lapte dacă hrănești bebelușul cu biberonul

 

Cantitatea de lapte pe care o produce o mămică se ajustează în permanență, în funcție de nevoile bebelușului ei. De aceea, pediatrii le recomandă mamelor care nu au foarte mult lapte să stea cât mai mult timp cu bebelușul la sân, pentru a stimula producerea laptelui. Astfel, atunci când nu renunți la alăptare, dar îi dai bebelușului și lapte în biberon, acest lucru nu îți va opri lactația, ci doar va face ca ea să se adapteze nevoilor actuale ale bebelușului tău.

 

Bebelușii care nu sunt alăptați nu sunt la fel de sănătoși

 

Este adevărat că laptele matern are beneficii care nu pot fi replicate de laptele praf. Dar sănătatea micuților nu este unul dintre ele. Cât timp bebelușii primesc prebiotice din alimentație, precum și acizi grași, care ajută la dezvoltarea creierului și ochilor, ei vor fi la fel de sănătoși precum cei alăptați.

 

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Garnet Photo