Maiourile, decolteurile adânci și umerii goi

 

Oricât de cald ar fi afară sau ce ai purta pe deasupra, maiourile cu barete subțiri, bluzele care expun prea multă piele, cele cu decupaje îndrăznețe, decoltate sau cele care îți lasă umerii la vedere sunt nepotrivite pentru o ținută de interviu. Recrutorul va avea impresia că nu iei în serios jobul respectiv și te va considera o persoană care pune mai mult accent pe cum arată decât pe ceea ce știe, așa că șansele tale vor fi reduse dramatic. Alege în schimb o camasa de femei ca aceasta, pe deasupra căreia să porți un blazer. După cum vezi în acele imagini, look-ul pe care îl vei obține va fi unul de femeie profesionistă, capabilă și puternică.

 

Sandalele sau pantofii cu botul deschis

 

Regula de aur în privința încălțărilor adecvate pentru un interviu este aceea că nu ar trebui să ți se vadă degetele de la picioare. Andy Limpus, directorul companiei Penske Media Corporation, spune că i s-a întâmplat adeseori să intervieveze candidați încălțați în… șlapi. „Se întâmplă de multe ori, este un lucru nebunesc și nu înțeleg de ce oamenii fac asta. Sub nicio formă, șlapii nu sunt niște încălțări adecvate pentru un interviu. Poartă pantofi de „oameni mari”, recomandă el.

 

Sandalele de vară nu sunt nici ele recomandate, iar la pantofii de tip peep-toe, părerile sunt împărțite: „Ar putea fi în regulă, într-un climat adecvat”, spune Brian Ricci, administrator executiv al unei companii din New York.

 

Prea mult parfum

 

Pentru unii recrutori, o problemă de care se lovesc uneori în interviuri este legată de cantitatea de parfum sau aftershave pe care îl poartă candidații. „Sunt oameni care pare că vin de la o baie în aftershave și sunt alții care miros a restaurantul în care au luat prânzul. O persoană care emană un miros foarte puternic îți distrage atenția și este foarte dificil să te poți concentra asupra interviului respectiv”, spune Limpus.

În plus, ia în considerare posibilitatea ca persoana care te intervievează să aibă alergii sau o sensibilitate ridicată la anumite mirosuri. Cel mai bine este să eviți parfumurile cu arome foarte puternice sau cele cu mirosuri dulci și să te rezumi la un parfum discret, cu care să te dai foarte puțin.

 

Culorile foarte puternice

Există unele companii în care extravaganța este apreciată, însă acestea sunt puține, iar dacă nu aplici la un post în una din ele, cel mai bine este să eviți ținutele ieșite din comun, în culori țipătoare sau imprimeurile extravagante. În psihologia culorilor, nuanțele care le transmit celor din jur profesionalism, seriozitate și încredere sunt griurile și bleumarinul. Poți purta câteva accesorii colorate, însă look-ul tău per ansamblu trebuie să fie unul sobru, care să inspire faptul că ești o persoană inteligentă, pe care cei din jur se pot baza.

 

Pantalonii mulați sau fustele foarte scurte

Lungimea ideală a unei fuste potrivite pentru un interviu este deasupra genunchiului și ar trebui să stai departe de modelele de fuste foarte mulate și provocatoare. În ceea ce privește pantalonii, modelele acceptate sunt cele de tip office: pantalonii țigaretă sau cei cu dungă pe mijloc inspiră seriozitate și profesionalism, în timp ce blugii, pantalonii cargo sau, mai rău, colanții nu vor face o impresie prea bună în ochii intervievatorului.

 

Sursa foto: Shutterstock/Copyright: Michal Kowalski