Când a apărut Moș Crăciun modern

Sunt voci care susțin că Moș Crăciun, așa cum îl știm azi, grăsuț, jovial, cu o barbă mare și plete dalbe, ar fi fost creat pe la începutul anilor 1800, la o întrunire a Societății de Istorie din New York. Alții spun că sursa acestui personaj ar putea fi poemul ”Vizita lui Moș Nicolae” de Clement Clarke Moore.

Ulterior poemul a fost intitulat ”Noaptea dinainte de Crăciun” și a fost publicat în anul 1822. El a stat la baza numeroaselor filme despre Crăciun și a multor povești care au intrat în tradiția orală a americanilor, răspândindu-se în toată lumea.

Moș Crăciun nu a purtat întotdeauna roșu

În zilele noastre, nici nu ne putem închipui figura lui Moș Crăciun decât în roșu. Dar culoarea aceasta se pare că a fost întipărită în conștiința publică de reclamele la una dintre cele mai cunoscute băuturi răcoritoare din lume.

Moșul a primit haină roșie, după eticheta sucului respectiv care este de un roșu strălucitor. Schimbarea a avut loc după 1930, până atunci Moșul fiind îmbrăcat în verde, în albastru, în alb și chiar în auriu.

Pentru cei mici, gasesti aici cele mai bune filme de Craciun pentru copii!

De când vine Moșul prin magazine și prin mall-uri

Cu toții știm că prezența Moșului în magazinele cu jucării este doar o strategie de marketing, dar merge de minune cu cei mici. Primul care a avut ideea genială să îl aducă pe Moș Crăciun la el în magazin a fost americanul James Edgar , în anul 1890. Se întâmpla în orașul Brockton din Massachusets.

Până pe la 1850, Moșul a fost holtei

Doamna Crăciun este o invenție modernă, pentru că în secolele trecute era de neconceput ca Moș Nicolae sau Moș Crăciun (cele două figuri se confundau în trecut) să fie căsătoriți. După 1800, Moș Crăciun a căpătat o identitate clară și diferită de cea a lui Moș Nicolae, iar la 1849 primește și o soție. Doamna Crăciun este menționată prima dată în povestirea ”Legenda lui Crăciun” de James Rees.

Cu ce nume călătorește prin lume Moș Crăciun

De-a lungul și de-a latul globului, prin țările în care copiii cred în el, Moș Crăciun a primit diverse nume: Sfântul Nicolae, Nick, Tata Crăciun, Petru cel Negru, Kris Kringle, Moș Noel, La Befana, Sinterklaas sau mai simplu Santa.

Vezi si cele mai frumoase filme de Craciun!

sursa foto: 123rf.com