Femeile nu făceau cumpărături singure

Acum 100 de ani, nicio femeie nu putea merge la cumpărături pe la prăvălii și prin piață de una singură. Cel puțin nu femeile de condiție bună, care erau întotdeauna însoțite de soți, de tați sau alți membrii ai familiei. Chipurile, bărbații aveau menirea să le protejeze… dar mai degrabă își protejau propriul portofel!

Era imoral pentru femei să poarte pantaloni acum 100 de ani

Pantalonii erau un simbol exclusiv al masculinității și al revoltei. Femeile nu aveau voie să poarte pantaloni și existau țări în care era ilegal, iar femeile erau pedepsite aspru. Azi, purtăm mai des pantaloni decât fuste, nu-i așa? Iar acest drept firesc l-am câștigat în timpul celui de al doilea război mondial, când femeile au adoptat salopetele de muncă în uzinele de armament.

Existaseră câteva încercări și înainte, la Paris, dar abia după război a devenit o practică tot mai obișnuită ca femeile să se îmbrace cu pantaloni. În România, abia la începutul anilor 1950 femeile au început să poarte pantaloni pe stradă fără teama de a fi linșate.

Nu aveau dreptul să voteze pentru că erau inferioare

Să nu uităm că, acum 100 de ani, femeile erau considerate inferioare bărbaților, cu o capacitate mentală redusă și incapabile de decizii atât de importante precum deciziile politice, de aceea nici nu aveau dreptul să voteze.

Femeile nu aveau dreptul la contracepție

Cu multe lupte, revolte și chiar arestări și bătăi crunte, în special în Marea Britanie și America, femeile au reușit să obțină dreptul de vot. Dar la fel de dur a fost și războiul pentru anticoncepționale. Abia la mijlocul secolului al XX-lea au fost lăsate să își cumpere anticoncepționale, iar la început numai femeile căsătorite aveau acest drept.

Nu aveau dreptul la un loc de muncă dacă rămâneau însărcinate

Femeile care rămâneau gravide își pierdeau locul de muncă, fie că erau sau nu măritate. Până și azi angajatorii se feresc de femeile gravide care caută un loc de muncă. Iar mulți patroni le fac diverse șicane femeilor care rămân însărcinate în speranța că vor scăpa de ele. În America, abia în anul 1978 s-a dat o lege care protejează femeile însărcinate la locul de muncă.

Iar la noi, percepția s-a schimbat în perioada comunistă, când femeile erau nevoite să muncească până la câteva zile de termenul nașterii și erau obligate să se întoarcă la muncă la câteva săptămâni după ce au născut.

sursa foto: 123rf.com/wikipedia