Istoria a adunat numeroase lucruri fascinante despre sare, de la prețul ei fabulos în Antichitate, când era atât de rară că i se spunea ”aurul alb”, până la fenomenele geologice stranii pe care le formează. Spre exemplu, cea mai mare câmpie de sare din lume se află în Bolivia, iar când plouă, se tranformă într-o oglindă cu o claritate stranie. Acest lucru se datorează tocmai suprafeței foarte fine de sare, deasupra căreia se formează pelicula de apă.

Sarea și concentrația optimă pentru organism

Se pare că un adult trebuie să consume între 2 și 5 grame de sare pe zi, pentru a menține procesul de electroliză în condiții proprii. Dacă bei foarte multă apă și nu consumi sare, concentrația ei din sânge scade și poți avea reacții neplăcute, de la senzația de leșin, dureri de cap, la vertij. În situații grave, lipsa de sare poate duce inclusiv la deces, dacă nu se intervine prompt.

Consumul excesiv de sare poate fi fatal

S-a calculat că, dacă ingerezi câte un gram de sare pentru fiecare kilogram/corp, adică cel puțin 80 – 90 de grame de sare într-un timp foarte scurt, inima poate să cedeze. Este un dintre puținele lucruri fascinante despre sare, cunoscut din Antichitate. Se pare că sinuciderea cu sare era unul dintre ritualurile stranii pe care le practica nobilimea japoneză în vechime.

Sarea neagră se produce în India, dar nu e chiar atât de neagră

Apa cu o concentrație mare de sare se amestecă cu fructe negre din arborele haritaki, supranumit regele tuturor remediilor. După ce se usucă, sarea capătă nuanțe foarte închise, aproape negre, dar dacă este fin măcinată devine roz. Această sare deosebită are proprietăți binefăcătoare și este foarte apreciată în India și Tibet.

Lucruri fascinante despre sare!

Sarea de mare versus sarea de mină

Mulți oameni cred că sarea de mare este mai sărată decât sarea de mină. În realitate, ele au aceleași proprietăți, doar că sarea de mare are cristale mai mari și se simte mai… sărată. Niciuna nu este mai bună sau mai sănătoasă. Formula chimică este aceeași și trebuie consumată moderat, în funcție și de necesitățile organismului.

Sare versus zahăr

Surprinzător, dar organismul uman poate trăi toată viața fără zahăr, dar nu poate trăi fără sare. Suntem construiți astfel încât sodiul face parte din multe procese esențiale din organism și sarea este singurul condiment care ne satisface gustul și nevoile. Sodiul echilibrează apa din celule, ajută mușchii să se contracte, favorizează impulsurile nervoase și face sângele să circule, alături de alte elemente esențiale.

sursa foto: 123rf.com