Schimbarea finisajelor vechi și zugrăvitul

 

Dacă locuința în care te-ai mutat nu este una „la cheie”, primul lucru pe care îl ai de făcut este să inspectezi cu atenție casa și să vezi ce ar trebui să înlocuiești. Mulți proprietari constată că trebuie înlocuite unele finisaje, precum plintele, lambriurile, bateriile din baie și bucătărie și întrerupătoarele de curent. Acestea sunt supuse unui grad mai mare de uzură și sunt primele care arată „vârsta” unei locuințe. În plus, când vine vorba de baterii pentru baie si bucatarie, este vorba și de igienă, așa că te sfătuim să alegi unele noi-nouțe și să le arunci pe cele de la foștii proprietari.

 

Apoi, indiferent de starea pereților din locuința, este recomandat să zugrăvești toate încăperile. Acest lucru te va ajuta să identifici potențiale mici probleme, precum crăpături în ziduri, depuneri de mucegai sau infiltrații de apă și să le rezolvi la timp, dar și să igienizezi încăperile din casa ta.

 

Schimbarea încuietorilor de la intrarea în casă

 

Indiferent că ai cumpărat o casă „la cheie” sau nu, schimbarea yalelor trebuie să fie cât mai sus pe lista ta de priorități. În primul rând, nu știi niciodată cine mai are cheia de la locuința ta și, chiar dacă nu îi bănuiești de rele intenții pe foștii proprietari, trebuie să iei în calcul și scenariul în care aceștia pierd rândul de chei sau acestea ajung pe mâna cui nu trebuie. În orice caz, cheile de la casa ta nu ar trebui să se afle în posesia niciunei persoane căreia nu i le-ai oferit chiar tu.

 

Înlocuiește toate filtrele din casă

 

Cel mai probabil, filtrele de aer din locuința pe care tocmai ai cumpărat-o sunt deja uzate și murdare, așa că un lucru de care nu ar trebui să uiți este înlocuirea acestora. Vorbim aici despre filtrele de aer condiționat, cele de la sistemul de ventilație din baie sau de la hota din bucătărie. Un filtru murdar al aerului condiționat, de exemplu, te expune riscului alergiilor, afecțiunilor respiratorii și iritațiilor, întrucât poate răspândi în aerul din încăperi praf, alergeni sau spori de mucegai.

 

Curățenia generală în toate ungherele casei

 

Acesta este un pas peste care cei mai mulți proprietari de locuințe nu sar, însă trebuie subliniat că este important nu doar să faci curățenie în locurile aflate la vedere, ci să faci și efortul de a muta mobilierul sau de a curăța partea superioară a dulapurilor, acolo unde se depune cel mai mult praful. Cel mai bine este însă, dacă ai posibilitatea, să scoți toate piesele de mobilier din încăpere, înainte să faci curat, pentru că astfel îți va fi mai ușor să cureți temeinic fiecare colț al camerei.

 

Verifică starea instalațiilor electrice și sanitare

 

O instalație electrică sau sanitară defectă poate cauza pagube însemnate și probleme interminabile, iar dacă ai apucat să te instalezi în noua ta locuință, să o renovezi și să o mobilezi ignorând aceste detalii vei avea mult de furcă apoi, ca să nu mai vorbim de banii pe care va trebui să îi investești în reparații. Verificarea instalației electrice ar trebui făcută de un specialist, care îți poate recomanda apoi ce să faci. La instalațiile sanitare trebuie verificate toate țevile din locuință, furtunurile de apă și garniturile, astfel încât să te asiguri că nu există nicio problemă. De asemenea, ia în calcul că va trebui să înlocuiești vasul de toaletă, din rațiuni de igienă, iar cu această ocazie te poți ocupa și de alte schimbări pe care intenționezi să le faci în baie (înlocuirea plăcilor uzate de gresie sau faianță, schimbarea căzii sau cabinei de duș etc).

 

Dacă vei ține cont de aceste sfaturi, șansele să întâmpini probleme mari după ce te-ai mutat în noua ta casă vor scădea. Niciodată nu poți ști cu exactitate starea unei locuințe până când nu ajungi să locuiești efectiv în ea, însă câteva măsuri de precauție precum cele de mai sus te pot feri de probleme, stres și de unele cheltuieli inutile, așa că nu uita să ții cont de ele.

 

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Syda Productions