Cine face adesea excursii în străinătate știe deja că în Veneția sau pe insula Hydra din Grecia nici nu se pomenește de mașini.

Străduțele înguste și specificul locului, farmecul pitoresc și atmosfera de vacanță ar fi distruse dacă ai vedea mașini care ocupă spațiul disponibil doar pentru pietoni sau bicicliști.

Pe insula Hydra nu sunt acceptate nici vehiculele cu motor pe două roți, adică scootere sau mici motorete. Atât grecii din această insulă, cât și venețienii vor să respecte tradiția și să păstreze comorile arhitecturale și istorice așa cum le-au moștenit.

Insula Mackinac, Michigan

O insulă mică, pe lacul Huron, a interzis orice mijloc motorizat în anul 1898. Singurele mașini acceptate sunt mașina pompierilor și o salvare. În rest, toată lumea folosește bicicleta sau trăsurile cu cai. Insula este mică, de aproximativ 10 km² și a devenit o destinație de vară îndrăgită de americani încă din secolul al XIX-lea.

Mai mult de 80% din suprafața insulei o reprezintă Parcul Natural Mackinac, iar mica localitate adună câteva sute de vile în stil colonial, de o frumusețe aparte. Cu timpul, a devenit o stațiune de lux pentru turiștii din întreaga lume, peisajele mirifice și comorile naturale ale parcului național fiind principala atracție.

La Cumbrecita, Argentina

Situată în provincia Cordoba, în munții Sierra, La Cumbrecita este unul dintre cele mai atrăgătoare locuri de poveste de pe glob. Aici se practică ecoturismul și mersul pe jos. Turiștii pot veni cu bicicletele și corturile, pentru a campa în aer liber, în valea Calamuchita. Traseele prin pădure și cascadele mirifice, casele vechi și istoria inedită a acestui loc atrag mii de turiști anual.

Ceea ce este curios, este că mica stațiune argentiniană a fost fondată de emigranți din Germania, astfel că locul a căpătat o atmesferă asemănătoare cu stațiunile montane din Bavaria și găsești inclusiv ștrudel de mere la terase.

Giethoorn, Olanda

Această localitate mirifică, străbătută de canale de apă, străjuite de flori și vegetație luxuriantă, este o altfel de Veneție – verde, curată, liniștită și cu adevărat romantică. În Giethoorn toată lumea merge doar pe jos sau cu bicicletele. Pe distanțe lungi sunt folosite bărcile, deoarece cea mai mare parte a orașului este străbătută de canale cu apă. Iarna, acestea îngheață și se transformă în patinoare mirifice. Nu există șosele, doar trotuare și poduri pitorești, care leagă casele între ele.

Zermatt, Elveția

Celebra stațiune elvețiană de la poalele masivului Matterhorn este o destinație de lux, cu numeroase oferte pentru turiștii amatori de sporturi în aer liber. Și vara și iarna, hotelurile stațiunii sunt pline. Iar turiștii sunt încântați că nu sunt acceptate aici mașini, iar atmosfera este deosebit de curată, natura fiind prețuită și ocrotită de autorități. Stațiunea nu este mare și în 30 de minute o poți străbate pe jos în orice direcție, iar plimbările lungi reprezintă o adevărată atracție în zonă.

Insula grecească Hydra

Mica insulă pe care nu sunt acceptate nici mașini, nici motociclete, este un adevărat paradis în golful Argosaronic. Aici te poți plimba pe jos sau cu măgărușii, obișnuiți să ducă turiștii în cele mai abrupte locuri. Pe Hydra se poate ajunge cu avioane de mici dimensiuni sau pe mare, iar cine vrea să descopere plajele tainice ale insulei o poate face doar cu barca sau caiacul.

Cea mai mare parte a localnicilor locuiesc în orașul port, unde se află și cele mai multe hoteluri și pensiuni pentru turiști. Dar personalități mari din lumea politică sau artistică a lumii au cumpărat vile bine ascunse de ochii curioșilor în golfurile mai puțin frecventate ale insulei. Hydra este unul dintre acele locuri de poveste din Grecia pe care trebuie să îl vizitezi măcar o dată, chiar dacă nu poți ajunge aici cu mașina.

Te interesează care sunt cele mai mari tari din lume?

Tu stii care sunt cele mai rapide motociclete din lume?

sursa foto: Shutterstock