Cu toate că suntem încurajați să ne păstrăm tonusul ridicat și să fim optimiști când vin vremuri grele, în spatele pesimismului sunt o mulțime de argumente solide.

Numeroși psihologi susțin că persoanele pesimiste fac față mai ușor stărilor de anxietate și sunt mai productive, iar o atitudine ușor pesimistă în viață ne poate ajuta să trăim mai mult, pentru că devenim mai prudenți.

În realitate, echilibrul dintre pesimism și optimism este cea mai bună rețetă. Iată câteva lucruri bune pe care le putem învăța de la persoanele pesimiste, oricât de optimiști am fi!

Ce spune pesimistul realist

Oricât ar fi de rău, să luăm în calcul că poate fi și mai rău. Ceva de genul… viscolește afară, dar bine că nu a fost vreun cutremur azi.

O astfel de atitudine este catalogată de psihologi drept pesimism realist. O astfel de persoană ar putea fi de fapt printre cele mai fericite, pentru că ea apreciază just ceea ce are și se bucură deopotrivă că lucrurile sunt așa cum sunt și nu se înrăutățesc.

Un sfat de la pesimistul defensiv

Un pesimist va spune întotdeauna că viața e grea. Da, e grea! Dar el a învățat să se ocupe de greutăți cu fiecare zi, pe măsură ce apar. Și așa nu mai par chiar atât de dificile.

Cu alte cuvinte, pesimistul defensiv pune răul în față și se pregătește mental pentru orice necaz ar apărea. El știe că problemele nu pot fi rezolvate decât pas cu pas, iar această atitudine îl ajută să facă față frustrărilor și sentimentelor de anxietate, după cum arată un studiu al cercetătorilor de la Wellesley College din SUA.

Ce lecții ne dau persoanele pesimiste

Pesimistul înțelegător e mai înțelept

Persoanele pesimiste au o capacitate mai mare de a se adapta la situațiile neplăcute, pentru că ele pot înțelege mai bine de ce o situație este mai rea decât alta.

Vine furtuna? Nu-i nimic! Încearcă să înțelegi că e furtună, că nu poți schimba vremea și că trebuie să te adaptezi situației. Așa că… fii fericit cu ce ai! Este o abordare realistă a unei situații pe care nu o poți controla și schimba, iar acest punct de vedere poate fi o lecție bună pentru optimiștii incurabili, care își pierd cumpătul când nu pot controla ceva.

Pesimistul motivat e mai organizat

Spre deosebire de optimiștii care sunt idealiști și visători, persoanele pesimiste au o gândire mult mai bine organizată și orientată către scopul urmărit. Ei își fac o strategie. Când alții așteaptă să le cadă norocul din cer, pesimiștii știu exact cum se ajunge la ceea ce visează, cât de mult au de muncă și pe ce drum trebuie să o apuce.

Pesimiștii sunt mult mai capabili să își calculeze în mod realist energia, resursele, așteptările și dorințele. Chiar dacă eșuează de șapte ori, și ei se așteaptă la asta, sunt hotărâți să se ridice și a opta oară pentru a reuși.

Pesimistul curajos va avea mai mult succes

Se spune despre persoanele pesimiste că sunt egoiste și că se concentrează asupra propriilor interese. În mare parte, este adevărat, dar aceste persoane sunt mult mai determinate să învingă greutățile și abordează problemele cu mai mult curaj.

Un pesimist care reușește, care trece peste probleme și își atinge scopul nu va avea decât surprize plăcute și va fi mult mai determinat să continue. Un optimist care eșuează dureros, este posibil să nu mai aibă curajul să încerce a doua oară.

sursa foto: 123rf.com