Când vine vorba de amenajarea spațiilor mici, sutele de cărți, serviciile de porțelan pe care le ai moștenire de la bunici, hainele, pantofii și piesele de mobilă preferate trebuie așezate cu mult simț estetic și practic. În mod contrar, este foarte probabil ca locuința ta să nu arate deloc așa cum ți-ai fi dorit. Unele greșeli sunt frecvent întâlnite și pot fi observate de cum treci pragul multor garsoniere sau apartamente mici. Dacă urmează să te muți într-o astfel de locuință, asigură-te că le eviți, pentru a te bucura zi de zi de confortul casei tale.

 

  1. Aspect vizual fragmentat

Într-o locuință mică este foarte important ca stilul decorativ și culorile să pară că au continuitate. Folosește aceeași paletă de culori în toate încăperile, pentru ca privirea să alunece în mod natural dintr-o zonă în alta. Două nuanțe total diferite sau contrastante vor fragmenta vizual imaginea de ansamblu, făcând spațiul să pară și mai mic decât e în realitate.

În ceea ce privește decorul, optează pentru același stil în întreaga casă. Mobilierul ales și obiectele decorative ar trebui să se completeze reciproc.

 

  1. Absența luminii naturale

Cantitatea de lumină naturală care pătrunde la interior este un aspect foarte important. Cu cât o încăpere este mai luminoasă, cu atât aceasta va părea mai mare. În schimb, lipsa luminii micșorează optic spațiile. Pentru a evita acest lucru, optează pentru perdele transparente, care permit razelor de soare să intre în casă, sau pentru jaluzele deschise la culoare.

Un truc eficient este sa amplasezi o oglindă mai mare pe peretele de vizavi cu geamul. Aceasta va reflecta lumina și va crea impresia de spațiu amplu.

În locurile în care lumina naturală lipsește sau nu este suficientă, instalează spoturi luminoase sau montează lămpi de perete.

 

  1. Supraaglomerarea încăperilor

Supraaglomerarea încăperilor este una dintre cele mai frecvente greșeli de amenajare a spațiilor mici. Este important să accepți faptul că locuiești într-o casă mică și indiferent de soluțiile pe care le vei pune în aplicare, vei avea mereu spațiu limitat. Înainte de a înghesui prea multe corpuri de mobilă și obiecte în aceeași cameră, evaluează corect condiția în care se află și nivelul de funcționalitate. O alegere înțeleaptă, care va ușura mult lucrurile este să alegi un stil de viață minimalist. Renunță la tot ce este prea vechi sau stricat, dar și  la ceea ce nu îți este absolut necesar. O sortare a lucrurilor înainte de a te muta va fi foarte utilă. Le poți dona pe cele care sunt încă într-o stare bună, dar ai hotărât să nu le iei în noua locuință.

 

  1. Irosirea spațiului disponibil

În foarte multe locuințe, spațiul nu este folosit în mod inteligent De multe ori spațiile necesare pentru activitățile zilnice sunt ocupate de obiecte mai puțin folositoare. Sau, unele locuri sunt irosite, fiind neutilizate. Astfel, dacă ai o bucătărie mică, nu așeza în zona destinată gătitului vase decorative sau boluri cu bomboane. În schimb, învață să folosești în mod eficient fiecare loc liber. Amplasează mai multe polițe pe verticală, pe unul dintre pereții liberi. Folosește-le pentru serviciile de cafea sau de porțelan, pentru diverse cratițe de gătit sau pentru borcanele cu ceai, cafea ori condimente. De asemenea, poți folosi diferite agățători pentru tigăi sau alte obiecte care pot fi agățate pe perete.

 

  1. Alegerea unui stil decorativ banal

Dacă locuința ta este una mică, nu înseamnă că trebuie să te limitezi la un stil decorativ banal. Minimalist nu înseamnă anost sau neatrăgător. Așază strategic obiecte de artă iluminate, piese de mobilă unicat, rogojini sau covorașe realizate manual. Totodată, așază pe canapea perne decorative cu modele interesante, în culori puternice, sau optează pentru draperii care vor atrage privirea în mod plăcut.

O altă idee interesantă este să decorezi cu tapet. Fie că alegi să îl aplici doar pe un perete, sau într-o anumită zonă din încăpere, nu îți îngrădi imaginația. Orice idee care aduce un plus de farmec este binevenită.

O locuință mică poate să îți ofere tot confortul de care ai nevoie și, în plus, poate avea un aspect de invidiat. Doar pentru că nu ai la dispoziție mai mulți metri pătrați, nu înseamnă că acest lucru trebuie să devină un inconvenient major. Evită greșelile de mai sus și bucură-te zi de zi de intimitatea și confortul casei tale.

 

Sursa foto: Shutterstock