Muzica de sărbătoare și mai ales colindele de Crăciun au o influență puternică asupra sănătății noastre și asupra stării noastre de spirit. Le ascultăm doar în această perioadă a anului, unii le așteaptă cu nerăbare să le fredoneze, alții, din contră, s-au cam săturat de ele. Dar iată ce efecte au, conform psihologului american Linda Blair, autoarea unor studii și cărți importante asupra familiei și management-ul stressului.

Colindele de Crăciun te fac mai optimistă

Zilele dinaintea Crăciunului reprezintă o perioadă efervescentă. Cu toții așteptăm cu nerăbdare Sărbătorile, mesele în familie, petrecerile cu prietenii și mai ales vacanța. Colindele înveselesc aceste zile și ne ridică starea de spirit, ne ajută să fim mai optimiști, mai fericiți și să suportăm mai ușor pregătirile și munca intensă dinainte de Crăciun.

Cântecele de iarnă te ajută să fii mai echilibrată

Datorită efectelor lor pozitive evidente, aceste cântece ne ajută să ne echilibrăm psihic, să fim mai organizați și să ne listăm prioritățile, așa cum facem liste cu daruri și cu meniul de petrecere. Ele ne aduc aminte să fim mai apropiați de cei dragi, să stăm mai mult cu familia, să ne controlăm nervozitatea și graba cu care rezolvăm adesea totul.

Colindele te îndeamnă să fii mai generoasă

Prin melodiile lor frumoase, armonioase și vesele, dar și prin versurile lor care vorbesc despre iubire, despre nașterea Domnului și despre credință, colindele de Crăciun ne determină pe mulți dintre noi să fim mai generoși. Nu-i așa că întotdeauna cumpărați mai multe cadouri decât v-ați propus și ajutați oamenii nevoiași în această perioadă?

Cântecele de Crăciun accelerează vânzările

Fiind bine cunoscute toate aceste efecte pozitive de mai sus, este firesc ca în toate magazinele să se audă colinde în aceste zile. Dacă îți plac și te fac să le fredonezi fericită, vei cumpăra mai mult. Specialiștii în vânzări cunosc bine ce efecte are terapia cu colinde și le folosesc fără scrupule, non stop.

Colindele de Crăciun pot fi și enervante

În aceste zile le auzim în magazine, le auzim prin târguri, acasă, la televizor, la radio, în mașină. Fără să vrem suntem ”asaltați” de colinde din toate părțile, iar ceea ce e prea mult strică. La început le asculți cu plăcere, dar după câteva zile și câteva zeci de variante la ”Silent night” sau ”Florile dalbe” încep să te enerveze.

Iar cei mai afectați sunt vânzătorii din magazinele care pun non stop colinde, spune Linda Blair. Când le asculți prea des, efectul lor benefic se diluează și încep să aibă efecte negative. Te enervează, devii stresat, ești mai dezorganizat și cauți liniștea. Așa că… ascultați colinde cu măsură!

foto: 123rf.com