Lacurile Razim și Sinoe din Dobrogea

Cele două lacuri reprezintă un complex lagunar, despărțit de Marea Neagră printr-o fâșie de nisip denumită Gura Portiței. Inițial, lacul Razim a fost de fapt un golf al mării. Grecii antici îi spuneau Halmyris și au ridicat aici, la capul Doloșmanu, o cetate bogată în care înflorea comerțul și construcția navelor. Ruinele cetății Argamum se mai văd și azi, iar lacul oferă turiștilor unele dintre cele mai întinse și liniștite ape din țară, pe care pot naviga cu ambarcațiuni de mici dimensiuni. Straniu este că, pentru întinderea sa, Razim nu are decât trei metri adâncime și apele scad simțitor în verile secetoase.

Lacul Izvorul Muntelui de la Bicaz

Este al doilea lac ca mărime din România și este supranumit adesea ”marea dintre munți”. Este un lac de acumulare format de râul Bistrița, cu numeroase extinderi laterale, dintre care cea mai mare este pe apa Bistricioarei. La Izvorul Muntelui, atracțiile turistice, plimbările cu vaporul și sporturile acvatice atrag mii de turiști în fiecare an. Peisajul montan este deosebit, iar în zonă se pot face drumeții pe traseele minunate de munte, prin pădurea de pini și prin satele tradiționale muntenești. In apropiere sunt si Cheile Bicazului.

Lacuri din România pe care trebuie să le vizitezi

Lacul Bolboci din Bucegi

Dacă îți plac lacurile montane, culoarea de un verde profund a lacului Bolboci te va fermeca de la prima vizită și vei reveni adesea. Este un lac de acumulare din Munții Bucegi, format pe râul Ialomița, iar accesul se face ușor de câțiva ani, pe o șosea complet asfaltată. Peisajul este mirific, iar lacul are numeroase coturi și extinderi, printre pereții abrupți de stâncă și printre pădurile de brazi înalți. Chiar dacă nu sunt prea multe locuri pe malul lacului unde poți sta la plajă, în zonă există numeroase atracții turistice, de la cheile Zănoagei, la Babele și Peștera Ialomiței.

Lacul Colibița din Bistrița

Un alt lac de acumulare montan, care nu știrbește cu nimic frumusețea locurilor, din contră, o sporește, este Colibița. Numele lui vine de la satul care a fost scufundat, când a fost construit barajul și amintește de colibele ciobanilor care s-au așezat în aceste locuri de basm. Se spune că, la Colibița, este azi cel mai curat aer din țară, cu o concentrație de ozon ridicată față de alte regiuni montane. De altfel, în apropiere de lac a funcționat câțiva ani un sanatoriu pentru tinerii bolnavi de TBC. Sanatoriul a dispărut, însă au apărut numeroase pensiuni moderne și turiștii găsesc aici atracții diverse, de la pescuit și plimbări pe lac, la drumeții și peisaje mirifice.

Lacul Sfânta Ana

Cu forma lui de lacrimă, se numără printre cele mai inedite lacuri din România și este singurul de origine vulcanică. S-a format în craterul stins al masivului Ciomătu, dar localnicii spun că apele lui s-au adunat din lacrimile unei fecioare frumoase, pe numele Ana, obligată de părinți să se mărite cu un bărbat pe care nu îl dorea. Ce este straniu la acest lac este faptul că nu este alimentat de niciun izvor. Apa lui provine numai din ploi și zăpezi și este considerată una dintre cele mai curate din țară.

Poate te interesează să afli și care sunt cele mai bune locuri de pescuit langa Bucuresti

Dacă vă plac lacurile montane, nu ratați Lacul Bucura din Munții Retezat, Lacul Vulturilor din Munții Buzăului sau Lacul Scropoasa din Munții Bucegi.

În Dobrogea, zona Munților Măcin, nu ratați Lacul Iacobdeal, unic datorită sclipirii salei de smarald

Dacă vrei să îţi programezi din timp o călătorie sau o activitate, iata si ce zile libere sunt in 2024!