Cele mai multe curiozități despre usturoi sunt legate de beneficiile lui pentru sănătate. Diverse cercetări au demonstrat că acest condiment poate preveni tot felul de afecțiuni, infecții și inflamații datorită proprietăților lui antibacteriene. Cu toate acestea, nu putem folosi usturoiul oricum și oricând. Uneori ne poate face și rău.

Usturoiul tratează acneea și coșurile! Fals

Este adevărat că pasta de usturoi este un foarte bun antibiotic și are un efect antibacterian puternic. Dar nu este deloc bună pentru acnee. Din contră! Usturoiul va irita și va inflama pielea atacată de coșuri purulente, iar rezultatul va fi un dezastru pentru un adolescent cu fața plină de coșuri.

Usturoiul conține o substanță denumită dialil disulfidă care pur și simplu arde pielea și lasă în urmă o iritație roșie care se inflamează. Usturoiul este bun pentru consum, dar mai puțin pentru uz extern.

Usturoiul poate alunga țânțarii! Nu te baza pe el!

Mulți oameni cred că, dacă vor consuma mai mult usturoi în serile de vară, vor scăpa de ciupiturile de țânțari care nu suportă mirosul pielii impregnat cu usturoi. În realitate, țânțarii nu se feresc de mirosul acestui condiment. Ei sunt atrași de dioxidul de carbon pe care îl expirăm și de căldura pielii.

Usturoiul calmează durerile de dinți! Adevărat

Da, poate fi adevărat. Datorită uleiurilor volatile și datorită alicinei care au proprietăți antiinflamatoare și antibacteriene, usturoiul poate combate pe moment inflamația de la rădăcina unui dinte. Dacă situația nu este gravă, te ajută pentru o zi sau două, dar tot trebuie să ajungi la un dentist.

Usturoiul reglează tensiunea! Adevărat

Au fost realizate cel puțin 11 studii clinice de lungă durată la care au participat pacienți cu probleme grave legate de tensiunea arterială. Studiile au avut o durată cuprinsă între 12 și 24 de săptămâni și au demonstrat că persoanele care suferă de hipertensiune se pot bucura de o viață mult mai bună consumând regulat usturoi.

Consumul zilnic de usturoi în cadrul testelor a dus la o scădere a tensiunii cu valori între 4.6mmHg și 8.4 mmHG.

Persoanele hipertensive ar trebui să înlocuiască sarea complet cu puțin mai multă ceapă și usturoi și vor avea numai beneficii.

Usturoiul este toxic pentru câini și pisici! Adevărat

Evită să le dai animalelor de companie carne sau sos în care ai pus ceapă și usturoi. Ține minte că usturoiul este de cinci ori mai puternic decât ceapa în ceea ce privește concentrația de alicină și uleiuri volatile. Iar aceste substanțe atacă celulele sângelui în cazul pisicilor și al câinilor provocând anemie și boli foarte grave. Este una dintre cele mai stranii curiozități despre usturoi, care are atâtea beneficii pentru om și, totuși, poate fi periculos pentru animalele noastre de companie.