Știința tot încearcă să ne demonstreze că se bazează pe studii riguroase, dar de la un an la altul se adună diverse contadicții medicale care mai mult ne încurcă.

Prin anii 1970, medicii recomandau să mâncăm margarină în loc de unt, să consumăm cât mai puține ouă și să ne spălăm viguros pe dinți, mai ales după ce mâncam dulciuri și sucuri acidulate.

Dar azi știm că margarina e plină de grăsimi hidrogenate, care sunt otravă pentru inimă, știm că ouăle nu ne fac rău și unul pe zi e chiar indicat, și mai știm că nu trebuie să ne spălăm pe dinți imediat după ce am băut cola. De ce? Pentru că s-a demonstrat că băuturile acidulate combinate cu pasta de dinți nu fac decât să deterioreze smalțul mai repede.

Dar iată ce spun cercetătorii mai nou despre câteva alimente controversate, considerate când bune, când rele, în funcție de modă…

Sarea, inima și tensiunea arterială

Până acum știam că sarea face organismul să rețină mai multă apă, crește tensiunea arterială și este afectată inima. Dar, un studiu recent, condus de dr. Jan Staessen de la Universitatea din Leuven, Belgia, la care au participat 3.681 de persoane, arată cu totul altceva. Participanții care consumau foarte puțină sare aveau de fapt cel mai mare risc de boli cardiovasculare.

Alte studii despre sare, publicate de Jurnalul American al Hipertensiunii, nu au găsit nicio legătură directă între consumul de sare și atacurile de cord la persoanele care aveau o tensiune arterială normală. Cu toate acestea, un alt studiu din 2009 susținea că persoanele care mănâncă foarte sărat au un risc crescut cu 23% să facă infarct.

În concluzie: dacă nu ai probleme cu tensiunea arterială și cu inima, sarea nu poate fi dușmanul tău!

Cafeaua, prea multe pro și contra

Aromata cafea, mult iubită pe tot globul, a generat o mulțime de dezbateri, contradicții medicale și argumente de toate felurile. Ba e bună, ba nu e bună, că nici nu știi ce să mai crezi. Se pare că o ceașcă de cafea pe zi previne cancerul de prostată, cancerul de sân, atacul cerebral (mai ales la femei), diabetul de tip 2, boala Parkinson sau Alzheimer.

Pe de altă parte, ea poate crește riscul de infarct pentru că favorizează depunerea de colesterol rău și se pare că este legată și de apariția artritei.

În concluzie: cafeaua a adunat mai multe rezultate bune, decât rele, așa că poate fi băută cu măsură de orice om sănătos.

Soarele, prieten sau dușman?

Toată lumea știe azi că arsurile solare nu pot avea niciun efect benefic, din contră, pot favoriza apariția cancerului de piele. Pe de altă parte, lumina solară de dimineață ne ajută să acumulăm vitamina D, fără de care pot apărea probleme cardiace, scleroza multiplă și rahitism.

Dr. Des Spence, de la Spitalul Universitar din Glasgow, atrage atenția că înmulțirea cazurilor de melanom nu se datorează neapărat soarelui ci faptului că tot mai mulți pacienți solicită un control al alunițelor și al problemelor de piele. Nu trebuie să ne ferim de soare, dar trebuie să avem grijă să nu ne ardem și să nu stăm cu orele la plajă în miezul zilei.

În concluzie: lumina solară este sănătoasă și o expunere de cel puțin o oră zilnic nu poate face decât bine.

Contradicții medicale despre uleiul de pește

Toți copiii primesc ulei de pește în perioada de creștere. Este un supliment natural deosebit de apreciat de toți doctorii. Ba chiar există studii pertinente care arată că acest ulei ne face mai inteligenți, previne apariția cataractei, reduce riscul de infarct și reduce numărul de trigliceride din sânge.

Cu toate acestea, există un studiu la fel de serios care trage un semnal de alarmă asupra uleiului de pește și asupra acizilor grași omega 3. Există riscul ca bărbații care consumă astfel de grăsimi să dezvolte un cancer de prostată galopant. Și iată că uleiul de pește se înscrie și el în lista cu diverse contradicții medicale.

În concluzie: ia ulei de pește moderat, mai ales dacă există persoane în familia ta care au suferit de inimă.

Sucul de portocale

Deosebit de apreciat și lăudat prin anii 80 – 90, sucul de portocale nu mai este astăzi chiar atât de sănătos pe cât credeam. Studii recente au demonstrat că persoanele care beau zilnic acest fruct riscă să sufere de diabet cu 18% mai mult decât cei care beau doar ocazional suc de portocale.

În plus, s-a observat că acidul din sucul de portocale este atât de dur că deteriorează rapid smalțul dinților, mai ales dacă este băut dimineața când se consumă și alte alimente dulci.

În concluzie: când ți-e sete, bea apă! Când ți-e poftă de portocale, mai bine le mănânci ca atare, decât să le faci suc.

sursa foto: 123rf.com