Tot mai mulți medici ne avertizează azi că peste 70% dintre bolile de care suferim sunt consecințe grave ale stresului. Grijile de zi cu zi, supărările, nervii, decepțiile, eșecurile de tot felul, lipsa iubirii și a încrederii de sine fac parte din acest fenomen îngrijorător numit stres, care ne poate distruge sănătatea.

Mănânci mai mult, mai gras și mai dulce

Se știe doar că la supărare o ciocolată face minuni, însă acest lucru nu este doar un simplu capriciu al femeilor. Cercetătorii au descoperit o legătură directă între cortizol, hormonul eliberat masiv de organism când este supus stresului, și pofta excesivă de lucruri grase, sărate sau dulci, prăjite și bine condimentate. Când ești stresată, simți nevoia unei compensații, iar mâncarea delicioasă, crocantă și sărată sau prăjiturile este întotdeauna la îndemână.

Dacă știi că ești predispusă să mănânci prea mult când ești nervoasă, ai grijă să alegi ceva sănătos, precum niște fructe. Nu te lăsa păcălită de hormoni și ai grijă să nu iei în greutate pe stres!

Pierderea memoriei, una dintre cele mai răspândite consecințe grave

La început, nici nu-ți dai seama! Când traversezi o perioadă foarte stresantă, ești concentrată asupra problemelor tale și nu realizezi că, încet, încet, memoria are de suferit. O cantitate mare de cortizol, eliberată pe stres, împiedică neuronii să mai formeze amintiri noi și începi să pierzi în primul rând detaliile mai puțin importante și apoi pe cele semnificative, pe care în niciun caz nu ai vrea să le pierzi.

Stresul nu te încărunțește, dar îți pierzi părul

Știi vorba aceea că, dacă te supără cineva, îți scoate peri albi. Ei bine, conform studiilor, stresul nu ne încărunțește, dar favorizează apariția cheliei mult mai devreme, mai ales la bărbați. Pe stres, organismul nu mai distribuie la fel de bine nutrienții și oxigenul de care are nevoie fiecare celulă pentru a se dezvolta. Iar printre primele celule care au de suferit sunt cele care trebuie să producă noi fire de păr. În câteva luni, din cauza stresului prelungit, scade simțitor numărul de noi fire de păr și încep să cadă mai multe dintre cele vechi.

Crește nivelul zahărului în sânge

Stresul ridică alarmant nivelul zahărului în sânge. Persoanele care suferă de diabet știu foarte bine acest lucru! În perioadele de stres maxim, crește nivelul zahărului din sânge, iar acest lucru favorizează nu doar apariția unor boli greu de vindecat precum diabetul, ci și apariția inflamațiilor dureroase, a coșurilor purulente pe față și pe corp sau a iritațiilor în zonele sensibile. Pentru a ține sub control situația, fă gimnastică, fă sport sau ieși în fiecare zi la o plimbare lungă și renunță o vreme să mai mănânci dulciuri.

Stresul micșorează creierul!

Este uimitor cum stresul de lungă durată sau anxietatea poate să aibă consecințe grave asupra creierului. Nu doar că scurtează memoria și îți afectează buna judecată, dar pur și simplu afectează țesuturile cerebrale. Se pare că se restrânge activitatea și se micșorează țesuturile din zonele responsabile cu emoțiile și autocontrolul. Astfel, capacitatea de a face față stresului este afectată și situația se poate agrava ducând către anxietate și depresie, boli deosebit de grave și greu de combătut.

sursa foto: Shutterstock