Hernia de disc, boala de care poți suferi fără să știi

Primele dureri de spate cauzate de o hernie de disc sunt, adeseori, ignorate și puse pe seama unei poziții inconfortabile pe scaun sau în timpul somnului. Pe măsură ce afecțiunea se agravează, durerile devin tot mai puternice, iar tratamentul se complică. Dacă citești acest articol complet despre ce înseamnă o hernie de disc, vei vedea că nu toate herniile trebuie operate, ci pot fi tratate mult mai simplu, prin fizio și kinetoterapie, cu condiția să o descoperi la timp. După cum observi, există mai mulți factori de risc care cauzează apariția herniilor: obezitatea, fumatul, sedentarismul sau executarea incorectă a exercițiilor fizice,  toate te pun în pericol de a te alege cu această afecțiune.

 

Stenoza spinală, boala cauzată de îmbătrânirea organismului

Stenoza spinală apare atunci când canalul spinal sau canalul aflat la rădăcina unui nerv se îngustează și pune presiune pe nervi sau îi împiedică să se ramifice. Acest lucru duce la inflamarea nervilor și la apariția unor dureri intense, care se simt ca niște crampe, amorțeli sau înțepături. De asemenea, afecțiunea poate cauza și o senzație de amorțire în mâini sau picioare. Stenoza spinală este adeseori întâlnită la persoanele de peste 60 de ani, când apare din cauza îmbătrânirii organismului și a deteriorării canalului spinal. Cazurile severe se corectează doar pe cale chirurgicală, așa că este nevoie să te adresezi imediat medicului neurolog, dacă ai simptomele specifice acestei boli.

 

Sciatica, una dintre cauzele durerilor lombare

O afecțiune întâlnită adeseori la femeile de peste 40 de ani, sciatica este caracterizată de dureri lombare, în zona mijlocului, care coboară pe șold, spre picioare. Sciatica este cauzată de o compresie sau inflamare a nervului sciatic, cel mai mare nerv din organism, și este confundată, de multe ori, cu durerile lombare. Vestea bună este că, în cele mai multe cazuri, sciatica durează până la 8 săptămâni, timp în care durerile sau amorțeala pot fi combătute cu ajutorul calmantelor prescrise de medic. În cazurile mai dificile, sciatica se poate trata prin fizioterapie sau, extrem de rar, prin intervenție chirurgicală asupra nervului afectat.

 

Scolioza, afecțiunea pe care o avem de la naștere

Scolioza reprezintă o curbare anormală a coloanei vertebrale și, în cele mai multe cazuri, ne naștem cu ea. Scolioza se agravează pe parcursul anilor, din cauza unei poziții incorecte la birou sau a unei posturi greșite, ceea ce duce la dureri de spate. România este țara cu cele mai multe cazuri de scolioză din Europa, iar netratată, boala poate avea consecințe dintre cele mai grave. Afecțiunea este depistată, de obicei, în adolescență, iar acesta este și cel mai bun moment pentru a începe tratamentul, care constă în kinetoterapie și purtarea unui corset special, care ajută la îndreptarea coloanei vertebrale. Există puține cazuri deosebit de grave de scolioză, în care curbura exagerată a coloanei poate fi corectată doar pe cale chirurgicală.

 

Osteoartrita, boala cauzată de distrugerea cartilajelor

Osteoartrita este întâlnită adeseori la persoanele de peste 50 de ani și apare atunci când cartilajul care învelește articulațiile și separă oasele se deteriorează. Fără protecția cartilajului, apare fricțiunea între oase, care cauzează distrugerea țesutului osos și apariția durerilor. În cazul persoanelor în vârstă, osteoartrita este principala cauză a invalidității, motiv pentru care este bine să fie descoperită și tratată la timp. Fiind o afecțiune degenerativă, nu există un tratament-minune împotriva osteoartritei, dar severitatea simptomelor poate fi redusă și avansarea bolii, oprită.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Africa Studio