Succesul prin ochii unui antreprenor român

Renumitul om de afaceri român, Liviu Tudor, crede în succesul obținut prin disciplină, muncă și determinare. Însă nu din obligație, ci din pasiune. De profesie inginer de aviație, a intrat în lumea afacerilor imediat după Revoluție, mai exact în anul 1990. Deși a dezvoltat afaceri în mai multe domenii, s-a oprit asupra sectorului imobiliar. Actualmente deține mai multe clădiri, fiind cel mai mare proprietar din țară de spații de birouri.

Liviu Tudor spune că antreprenorii nu lucrează pentru că vor să facă bani, ci pentru că acesta este felul lor de a trăi. ”Întotdeauna am muncit mult, ca elev, ca student – dar nu din obligație – pur și simplu, munca intensă este un fel de a fi. Antreprenorii nu lucrează pentru că vor sa facă bani, ci pentru că este un fel de a trăi. Muncă intensă și interesantă – asta este antreprenoriatul”, susține Liviu Tudor într-un interviu acordat wall-street.ro.

 

Învață să accepți mai întâi eșecul

J.K. Rowling este autoarea volumelor din seria „Harry Potter” și cu siguranță știe ce înseamnă eșecul. Ea crede că pentru a atinge succesul, trebuie să accepți că vei da greș. „Cred că nu vorbim suficient despre eșec. Ar fi fost cu adevărat folositor ca cineva să vină să-mi spună că o să eșuez și că acest lucru este inevitabil”, a spus ea în cadrul unui show de televiziune american.

Înainte să ajungă una dintre cele mai bogate femei din lume, autoarea se străduia să facă față situației dificile în care se afla. Fiind o mamă singură, fără posibilități financiare, a început să scrie despre aventurile tânărului vrăjitor, Harry Potter, în cafenele. Manuscrisul cărții a fost de nenumărate ori refuzat de către edituri.

J.K. Rowling spune acum că primele eșecuri din viața ei au fost în cele din urmă un cadou, deoarece dificultățile au ajutat-o să se cunoască mai bine.

 

Descoperă ceea ce iubești să faci

Unul dintre oamenii care au ajuns pe culmile succesului este cu siguranța Steve Jobs, cofondatorul și fostul director general al Apple Computers. El a fost, de asemenea, cel mai mare acționar al companiei Disney și este considerat drept unul dintre cei mai influenți oameni în domeniul computerelor și al divertismentului. A muncit mult pentru a realiza produse funcționale, dar cu un design elegant, ceea ce i-a adus o reputație de invidiat din acest punct de vedere. S-a implicat mereu cu o pasiune ieșită din comun în tot ceea ce făcea, iar creativitatea a fost una dintre armele sale.

El credea că este important să iubești ceea ce faci, pentru a putea reuși în domeniul tău de activitate. „Singurul mod de a realiza lucruri minunate este să iubești ceea ce faci. Dacă nu ai găsit încă acel lucru, continuă să cauți, nu te opri. Inima te va atenționa când îl vei găsi. Și ca orice relație valoroasă, se va îmbunătăți constant, odată cu trecerea anilor. Prin urmare, continuă să cauți ceea ce iubești, nu te resemna”, a spus Steve Jobs într-unul dintre discursurile sale ce au rămas celebre.

 

Cum să identifici oportunitățile

Christina Wayne, fondatoare a Assembly Entertainment și fostă președintă a Studiourilor Netflix, poate fi considerată fără îndoială o femeie care a reușit în carieră. Ea consideră că pentru a avea succes în ceea ce ți-ai propus este esențial să identifici oportunitățile. Sau să ți le creezi atunci când acestea nu apar. „Foarte multă lume mă întreabă de unde am știut că Mad Men sau Breaking Bad vor deveni seriale TV foarte apreciate. Am știut pentru că atunci când am citit scenariile am simțit ceva. Nu am realizat nicio cercetare de piață sau focus-grup, ci pur și simplu m-am întrebat dacă aș vrea să ma uit la așa ceva.  Atunci când cântărești o oportunitate, pune-ți o întrebare simplă: vreau cu adevărat acest lucru sau îl fac pentru bani, prestigiu, ori pentru că așa cred că ar trebui? Aceste motive nu sunt suficiente, acel lucru trebuie și să te facă să te simți bine. Și apropo de asta, dacă oportunitățile nu bat la ușă, poți întotdeauna să ți le creezi singură”, spune Christina.

Succesul în carieră poate fi greu de atins. Însă există câteva caracteristici pe care toți cei care au ajuns acolo le împărtășesc. Printre acestea se numără determinarea, pasiunea, acceptarea eșecului și munca. Învață să le dezvolți sau să le pui în aplicare pentru a reuși în ceea ce-ți propui.

 

Sursa foto: Shutterstock