De cele mai multe ori parchetul care scârțâie nu a fost întreținut corect. Poate că e prea multă umezeală în casă, plăcile se umflă, iar în perioadele în care se usucă încep să se îndepărteze și să scârțâie.

Golurile de sub parchet sau adezivul care nu a fost distribuit uniform reprezintă și ele cauze posibile pentru care apar scârțâiturile enervante.

Dacă sunt afectate zone mici, poți încerca singură următoarele soluții.

Bețe de chibrit

Taie cu un briceag bine ascuțit așchii subțiri din bețele de chibrit, care sunt făcute dintr-un lemn moale, și înfige-le în spațiile dintre plăcile de parchet. Soluția aceasta este bună și pentru parchetul din lemn masiv și pachetul laminat. Pe măsură ce astupi bine toate crăpăturile, vor înceta și zgomotele enervante.

Pudră de talc

Pentru parchetul laminat care s-a îndepărtat puțin pe ici, pe colo și scârțâie, poți folosi pudră de talc. Presară pudra în crăpături și folosește o pensulă subțire să o introduci cât mai bine între plăci. Calcă de câteva ori în zona respectivă și mai presară pudră. Repetă acțiunea de câteva ori până scapi de scârțâituri.

Produse speciale din rășini

În comerț se găsesc azi câteva soluții pentru parchetul care scârțâie, pe bază de rășini, care se injectează cu ajutorul unei siringi subțiri în crăpături și în spațiile libere dintre plăci. Aceste soluții se folosesc cu mare atenție, în doze foarte mici pentru că își sporesc volumul pe măsură ce se usucă. Se recomandă să apelezi la un specialist, dacă situația este mai gravă, dar dacă sunt doar câteva zone mici afectate poți încerca și tu.

După aplicarea acestor soluții, se curăță bine parchetul și se lustruiește. În cazul în care parchetul care scârțâie este vechi, deteriorat sau afectat pe zone întinse, singura soluție este să fie scos și montat din nou corect, pe folii izolatoare groase.

foto: 123rf.com