Tocmai de aceea, e important să știi care sunt aceste zone și ce poți face pentru a distruge bacteriile care apar de obicei acolo. Iată trei locuri neașteptate din locuința ta în care vei găsi bacterii:

  1. Farfuriile din care mănânci

Poate să ți se pară surprinzător, însă farfuriile și vasele (chiar și cele proaspăt scoase de la spălat) nu sunt atât de curate precum crezi. Detergentul de vase are limitările sale. Deși poate fi foarte eficient în curățarea vaselor, nu este la fel de eficient în dezinfectarea lor. În plus, buretele de bucătărie poate fi el însuși o sursă de bacterii, întrucât este mediul perfect pentru înmulțirea lor. Tocmai de aceea, este recomandată înlocuirea acestuia cel puțin odată la câteva săptămâni și curățarea sa temeinică.

Deși poate fi dificil să scapi cu detergent de bacteriile care apar pe farfurii și vase, din fericire există o soluție simplă la această problemă. O mașină de spălat vase este un instrument eficient în lupta cu microbii și bacteriile. Aceasta folosește apă foarte fierbinte pentru curățare, omorând astfel toate bacteriile care se află pe farfuriile și vasele din interior.

  1. Periuța cu care te speli pe dinți

Periuța de dinți e un obiect pe care îl folosești de cel puțin două ori pe zi. Pentru că este un obiect folosit pentru igienă, multe persoane sunt tentate să creadă că prezența microbilor sau a bacteriilor pe aceasta este un lucru imposibil. Din păcate, situația este cu totul alta. În primul rând, o parte din bacteriile din gura ta vor ajunge în mod invariabil și în periuță, unde se pot înmulți rapid din cauza umezelii.

În al doilea rând, ar trebui să știi că bacteriile din toaletă pot ajunge și ele în periuța ta de dinți. Conform USA Today, atunci când tragi apa, pulverizezi în aer bacterii din interiorul vasului de toaletă, care pot ajunge și pe acest accesoriu, în special dacă se află în apropiere.

Pentru a limita acumularea bacteriilor pe periuța ta de dinți, e foarte important să te asiguri că aceasta este depozitată într-un loc uscat, departe de vasul de toaletă. De asemenea, poate fi o idee bună să fierbi ocazional periuța de dinți într-un ibric, pentru a omorî toate bacteriile de pe aceasta. Nu în ultimul rând, ar trebui să te asiguri că o înlocuiești cu una nouă, cel puțin odată pe lună.

  1. Solnița cu care pui sare sau piper în mâncare

Poate fi destul de neliniștitor, dar ar trebui să știi că solnițele tale pot deveni adevărate colonii de bacterii în timp, astfel că, atunci când pui sare sau piper din solniță în mâncarea ta, presari și bacterii. Un studiu din 2008 al Universității din Virginia, realizat pe 30 de adulți cu simptome de răceală, a arătat că până la 41% din suprafețele din casele acestora erau acoperite cu virusuri.

Mai mult, studiul a depistat prezența virusurilor pe toate solnițele din locuințele vizate, contaminarea făcându-se extrem de ușor, prin intermediul mâinilor. Practic, de fiecare dată când folosești o solniță, riști să o contaminezi cu bacteriile prezente pe mâinile tale.

Din fericire, poți reduce considerabil gradul de contaminare dacă te speli pe mâini înainte de fiecare masă. De asemenea, ar trebui să ștergi solnițele după fiecare utilizare și să le speli cel puțin odată la câteva zile. Nu în ultimul rând, ar trebui să te asiguri că le dezinfectezi cel puțin odată pe lună.

Sursă foto: Shutterstock

(P) material publicitar realizat in colaborare cu Beko