1.Cardul de credit

 

Cardul de credit este unul dintre cele mai utilizate instrumente financiare moderne, tocmai pentru că se adaptează unei mari game de nevoi personale. În funcție de ofertele bancare existente pe piață poți opta pentru un card de credit cu sume minime care pot începe de la 5.000 de lei și pot atinge valori maxime de 20.000 de euro, potrivit analiștilor financiari. Cu ajutorul cardului de credit poți achita orice fel de cheltuieli, având suficientă flexibilitate, însă este esențial să poți rambursa integral ratele împrumutului, potrivit termenului contractual stabilit cu banca. Multe oferte de carduri de credit bancare oferă în plus, reduceri comerciale, puncte de loialitate sau achiziții în rate fără dobândă pentru cumpărături efectuate în cadrul unor magazine partenere cu banca respectivă. Adică astăzi poți face achiziții cu banii de pe cardul de credit, însă ești obligată să returnezi fără nicio dobândă suma cheltuită în intervalul stabilit de bancă, interval variabil cuprins între 45-60 de zile. Dacă nu respecți acest termen bancar, întârzii plățile sau nu returnezi suma cheltuită, instituțiile financiare vor percepe după acest termen dobânzi care pot atinge valori cuprinse între 20%-30%. Iar dacă utilizezi cardul de credit cu responsabilitate, fără să faci cumpărături excesive, te vei putea bucura de realizarea unor tranzacții cu valoare mare fără a plăti dobânda și vei beneficia de multe avantaje comerciale.

 

  1. Împrumutul rapid

 

După cum aflăm chiar din denumirea acestui tip de instrument financiar este vorba despre un împrumut rapid care este bine să fie folosit pe termen scurt și nu pe termen lung, din cauza  dobânzilor care sunt puțin mai mari. De exemplu, dacă te afli într-o situație urgentă, ai neapărat nevoie de  bani și nu poți aștepta până la salariu, dacă ai nevoie de o intervenție medicală rapidă sau de o reparație la casă sau mașină care nu suportă amânare, poți accesa cu încredere aceste împrumuturi rapide. Acest tip de instrument financiar este recomandat chiar și de către instituțiile care îl oferă, pentru anumite situații neprevăzute și nu pentru cumpărături de haine, bijuterii, bunuri de larg consum sau vacanțe. De aceea, este bine de știut că nu trebuie să împrumuți mai mult decât este necesar. De asemenea este important să afli care este pentru tine suma finală pe care trebuie să o restitui, să stabilești cât mai bine data achitării împrumutului și să te asiguri că ai cum să dai banii înapoi, la termenul agreat. Marele avantaj este acela că poți obține acest credit ușor și rapid, fără o sumedenie de pași birocratici. În plus, îl poți accesa on-line, ceea ce este foarte important, iar suma îți va fi livrată în cel mai scurt timp, în contul tău bancar. Printre   documentele care îți pot fi solicitate se numără o copie după cartea de identitate, un fluturaș de salariu sau un cupon de pensie.

 

  1. Cardul de debit cu descoperire de cont

 

Un alt instrument financiar este cardul de debit cu descoperire de cont, care te poate ajuta oricând devenind o mică rezervă financiară utilă în orice moment. Cardul de debit cu descoperire de cont sau “overdraft” se deosebește de cardul de credit prin faptul că sursa banilor îți aparține, sunt fondurile tale din salariu, pensii, alocație sau alte beneficii financiare sociale. Unul dintre cele mai importante avantaje ale cardului de debit este surplusul de numerar asigurat prin alimentarea realizată de către angajator sau alte instituții de la care urmează să se primească bani, cum ar fi  suma totală de până la 3 pensii sau valoarea echivalentă a 6 salarii. Poți folosi banii oricând ai nevoie sau poți beneficia de o descoperire de cont, adică te poți împrumuta direct băncii pentru o sumă suplimentară pe lângă suma totală existentă a cardului de debit. De asemenea, este bine de știut că această facilitate bancară nu are o perioada de grație, iar atunci când se generează suma de împrumut se percepe și dobânda. În cazurile în care descoperirea de cont nu se achită, datoria va fi raportată Biroului de Credit, iar instituția bancară respectivă va lua măsurile legale de recuperare a banilor.

 

Cu aceste instrumente financiare, în mod cert vei avea mult mai multă siguranță financiară și îți va fi mult mai ușor să rezolvi situațiile neprevăzute. Regula de bază a utilizării cu succes a acestor instrumente financiare este rambursarea sumelor utilizate în perioada agreată pentru a evita îndatorarea.

 

Sursa foto: https://www.pexels.com