Punctele negre

 

Poate cel mai des întâlnite dintre toate defectele pielii, punctele negre sunt foarte neplăcute din cauza aspectului lor inestetic. Principala cauză a apariției lor este dilatarea porilor, care permite acumularea de secreții de sebum la suprafața pielii. Aceste acumulări de secreții se oxidează, motiv pentru care culoarea punctelor pe care le vedem este neagră.

 

Persoanele cu ten gras sunt predispuse la apariția punctelor negre, din moment ce secreția abundentă de sebum este cauza lor principală. Din fericire, acestea nu sunt foarte greu de eliminat. Există numeroase tratamente, disponibile atât în farmacii cât și în magazinele de cosmetice. Cele mai eficiente dintre acestea implică, de obicei, o masca pentru puncte negre.

 

Acneea

 

Poate cea mai cunoscută afecțiune a pielii, acneea este prezentă atât în rândul tinerilor, cât și al adulților și poate fi foarte neplăcută, în special în cazurile în care se manifestă agresiv. Acneea, deși întâlnită cel mai des la tinerii aflați la pubertate, se poate manifesta la fel de agresiv și la o parte dintre persoanele aflate la maturitate. Până la 20% dintre adulți suferă de acnee, lucru care o face o problemă foarte comună.

 

Conform Medical News Today, acneea este o afecțiune a cărei cauză principală este excesul de sebum al pielii. Mai exact, atunci când foliculii de păr de pe față se blochează în creșterea lor, sebumul începe să se acumuleze sub piele. Coșurile se dezvoltă atunci când foliculii de păr se amestecă cu celule moarte și sebum și formează un fel de dop. Zona se infectează cu bacterii, după care urmează inflamarea și, imediat, coșurile.

 

Natura tratamentelor depinde foarte mult de severitatea acneei. Pentru cazurile mai blânde, sunt suficiente tratamentele pe care le poți găsi și în farmacii, fără rețetă. Ele pot fi creme, geluri, măști sau săpunuri speciale. Pentru cazurile mai severe, tratamentul poate include antibiotice, pastile contraceptive, în cazul femeilor. În cazurile grave, se folosesc tratamente cu retinoizi, care, deși eficienți, sunt substanțe cu puternice efecte secundare asupra organismului.

 

Alunițele

 

Deși pot avea un aspect plăcut când sunt prezente în număr mic, când sunt numeroase alunițele sunt mai degrabă o prezență nefericită. Acestea sunt mai des întâlnite în rândul oamenilor cu un ten deschis la culoare și se formează atunci când celulele de piele se adună laolaltă, în loc să se răspândească. Majoritatea alunițelor sunt inofensive, deși nu în toate cazurile, întrucât unele dintre ele se pot dovedi a fi cancerigene.

 

Conform Web MD, majoritatea alunițelor apar în perioada copilăriei și continuă să apară pe față și pe corp până când împlinim vârsta de 25 de ani. Un număr cuprins între 10 și 40 de alunițe pe corpul unui om este considerat a fi normal.

 

Îndepărtarea alunițelor se face la dermatolog. De obicei, îndepărtarea se face prin excizie chirurgicală și se execută sub anestezie locală. Excizia presupune îndepărtarea țesutului aluniței, precum și a unei mici părți de țesut sănătos din jurul leziunii. Aceasta este apoi trimisă la laborator pentru analize, iar, la final, zona este suturată. Procesul nu durează mult, nu este deloc dureros, iar beneficiile sunt foarte mari. Prin eliminarea alunițelor elimini riscul ca ele să se schimbe în timp, devenind  melanoame.

 

 

Sursă foto: Shutterstock