Fă din sănătatea ta o prioritate

Așa cum știi, sănătatea este unul dintre pionii principali ai vieții. Atunci când te simți bine, ai energie și pentru celelalte domenii: carieră, familie, viață socială, prieteni. Ai observat că până și o simplă răceală îți poate încetini ritmul de lucru, dar și mici plăceri ale zilei: nu ai poftă de mâncare, nu ai chef de ieșit cu prietenele, nu ai energie nici cât „să miști un deget”. Când eşti bolnavă, îţi doreşti un singur lucru: să poţi reveni la stare de bine de dinainte. De aceea este important ca în fruntea listei tale cu priorități să pui sănătatea.

Te poți ocupa de ea fie prin acțiuni mici (să introduci în alimentație mai multe fructe și legume, să faci mișcare câteva minute în fiecare zi), fie prin pași mai mari cum ar fi efectuarea controalelor medicale anuale, sau chiar încheierea unei asigurări de viață. Rolul asigurărilor este acela de a-ți oferi protecție financiară pentru diverse riscuri precum apariția unor boli grave, așa cum sunt cancerul sau accidentul vascular, dar și a altor afecțiuni mai ușoare, care necesită spitalizare. Există diferite preturi pentru asigurari de viata și ele variază în funcție de tipul asigurării, dar și de riscul pe care dorești să îl acoperi. Indiferent de ce alegi, însă, cert este că ele îți oferă o plasă de siguranță ce îți permite să te bucuri mai mult de viață.

Stai în preajma oamenilor de calitate

Probabil ai auzit de mai multe ori termenul de „relaţie toxică” și de faptul că oamenii din jurul nostru ne pot ajuta să ne dezvoltăm, să ne îndeplinim obiectivele, să ne simțim în siguranță sau dimpotrivă, ne pot face să ne îndoim de capacitățile și talentele noastre, ne pot șubrezi stima de sine și echilibrul emoțional.

Analizează-ți relațiile și păstrează în jurul tău prieteni în preajma cărora te distrezi, râzi, îți găsești echilibrul, evoluezi, descoperi hobby-uri noi. Fii alături de oameni care știu să ofere și să primească în aceeași măsură. Vei vedea că fără timpul și energia pierdute în relații care doar consumă din resursele tale, vei avea o dispoziție mai bună și vei putea să-ți îndeplinești cu mai multă ușurință obiectivele.

Construiește-ți ziua de mâine

Este important să nu lași lucrurile la voia întâmplării, ci să îți stabilești câteva direcții pe care vrei să le explorezi și să le dezvolți în următoarea lună, să spunem. Alege aria pe care vrei să te concentrezi – carieră, familie, viață socială  și notează pe telefon sau într-o agendă cinci schimbări, pași pe care îi poți face în următoarele 30 zile și care știi că ar putea îmbunătăți calitatea vieții tale. Alege lucruri realiste pe care să le faci în termenul stabilit și observă ce se modifică la final de lună. Transformă acest obiectiv într-un exercițiu constant. Pe parcurs ce îl practici vei observa că multe dintre lucrurile pe care ți le propui se și întâmplă.

Alimentează-ți buna dispoziție

Cu toții avem o listă cu lucruri, activități, pasiuni, filme, cărți, locuri care ne fac să ne simțim bine. Gândește-te la ele ca la niște resurse la care poți apela în zilele mai puțin bune. Pentru a nu lăsa stresul, anxietatea sau oboseala să amenințe sănătatea ta fizică, mentală sau emoțională este bine să cunoști lucrurile care îți readuc buna dispoziție și care te destind. Poate că îți place ca după o zi dificilă de muncă să mergi la masaj, să faci o baie fierbinte, să te uiți la o comedie, un serial, să bei ceai și să citești o carte. Fă-ți o listă cu toate activitățile care îți dau o stare bună și apelează la ele cât mai des cu putință pentru a-ți alimenta și întreține starea de bine

Calitatea vieții poate fi sporită indiferent de vârstă: prin pași mici, prin alegerile pe care le facem zilnic, prin decizii inspirate și având alături oamenii potriviți. Fericirea depinde în mare măsură de tine.

 Sursa foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat in colaborare cu metropolitanlife.ro