Să ne aducem aminte că pe 20 martie trebuie să descrețim frunțile îngrijorate ale celor din jurul nostru cu o glumă, cu un zâmbet, cu un cântec frumos. Este Ziua Internațională a Fericirii și avem nevoie și de un strop de speranță și de bucurie în aceste zile în care pandemia coronavirus ne pune la grea încercare pe toți.

Fericirea oamenilor, înainte de toate!

Jayme Illien, cel care a propus data de 20 martie pentru a sărbători fericirea la nivel mondial, este fondatorul happytalism-ului, un sistem economic și socio-politic pentru secolul XXI care pune accentul pe libertatea, bunăstarea și fericirea fiecărui individ.

Illien, originar dintr-o regiune deosebit de săracă din Asia de Sud, este consilier al ONU, filantrop, economist și om de stat implicat în mai multe proiecte pentru eradicarea sărăciei, a mizeriei și bolilor din statele sărace ale lumii, a discriminărilor rasiale, religioase sau sexuale, precum și a războaielor.

El a ales data de 20 martie, deoarece ea coincide la nivel mondial cu echinocțiul când Soarele aduce primăvara astronomică pe glob.

Prin stabilirea acestei zile, ONU a dorit ca inițiativa să încurajeze guvernele să ia în considerare starea de bine a cetățenilor, și să nu își mai concentreze eforturile doar pe creșterea economică. Organizația Națiunilor Unite invită, de asemenea, organizațiile internaționale și regionale, precum și societățile civile, inclusiv organizații non-guvernamentale și persoane fizice, să marcheze Ziua Internațională a Fericirii prin diverse activități publice de sensibilizare.

Topul celor mai fericite popoare. Ce loc are România!

Până mai ieri, înainte de a izbucni epidemia cu virusul Covid-19, în fiecare an erau analizate diverse indicatoare pentru a stabili ce țări sunt mai fericite decât altele. Iar topul celor mai fericite popoare arăta, în 2019, astfel:

 1. Finlanda
 2. Denmarca
 3. Norvegia
 4. Islanda
 5. Olanda
 6. Elveția
 7. Suedia
 8. Noua Zeelandă
 9. Canada
 10. Austria
 11. Australia
 12. Costa Rica
 13. Israel
 14. Luxembourg
 15. Marea Britanie

Țara noastră se afla în 2019 pe locul 48, cu un punctaj de 6.07 din 10.

Oricât de mult s-a schimbat viața noastră în acest an, să nu uităm că trebuie să mai și zâmbim și să încercăm să aducem un strop de fericire celor din jurul nostru, mai ales celor care sunt acum în carantină sau în spitale.
foto: 123rf.com

Vezi și cele mai frumoase citate despre zambet