Cel puțin una din trei femei în lume își vopsește părul în nuanțe mai deschise. Părul blond a fost întotdeauna asociat cu frumusețea, puritatea, feminitatea și eleganța. Dar iată câteva curiozități despre blonde, descifrate de știință.

Părul blond natural este la fel de rar precum părul roșcat. Chiar dacă multe fetițe se nasc blonde cu ochi albaștri, știm deja că ele devin șatene, iar ochii lor se închid la culoarea. Iar aceasta este una dintre cele mai mari curiozități despre blonde la care oamenii de știință nu au încă un răspuns satisfăcător.

Curiozități despre blonde. Cum a apărut părul blond!

 1. Părul blond este râvnit de aproape toate femeile, dar este la fel de rar precum părul roșcat. Doar 2% din populația lumii se naște cu un blond natural care nu se pierde odată cu trecerea timpului.
 2. Cei mai mulți copiil care se nasc blonzi, devin șateni. Părul lor se închide la culoare până la vârsta de 10 ani, iar acest lucru arată că nu a fost un blond natural.
 3. Părul blond a apărut în urmă cu peste 11.000 – 17.000 de ani din cauza unei mutații care a dus la scăderea pigmentului colorat din firele de păr. Blondul natural are mai puțină eumelanină decât părul închis la culoare.
 4. Blonzii care devin șateni încă din copilărie, capătă mai mult pigment în firele de păr, dar cauza acestui lucru nu este cunoscută încă.
 5. Femeile cu păr blond natural au părul mult mai des decât șatenele sau brunetele. Cu toate acestea, părul brunet pare mai des din cauza culorii închise.

Alte curiozități despre blonde!

 1. Câteva studii realizate în America la începutul anilor 1990 au arătat că femeile cu părul blond natural sunt mai istețe și mai profunde decât cele cu părul închis la culoare. Cu toate că studiile pe acest subiect nu au fost aprofundate, aceasta este una dintre cele mai mari curiozități despre blonde, mai ales că unii oameni de știință consideră că mutația care a generat părul blond și ochii albaștri a determinat totodată și anumite schimbări de comportament.
 2. Țara cu cele mai multe femei blonde este Finlanda, iar majoritatea blonzilor își au originea într-o populație din nordul Europei.
 3.  Cu toate acestea, se nasc femei blonde natural și în Asia, în Malaezia, Mongolia, Vietnam sau Thailanda, chiar dacă sunt foarte, foarte rare.
 4. În Grecia antică, multe prostituate își vopseau părul cu șofran pentru a obține o culoare mai deschisă. Încă din acele vremuri, blondele erau asociate cu tentația erotică și atracția, drept pentru care părul blond a devenit un stereotip al femeii fatale, iar multe actrițe celebre de la începuturile filmului color se vopseau blonde.
 5. Alte metode prin care femeile obțineau în Antichitate părul blond erau urina de cal, găinațul de porumbel. Mult mai aproape de zilele noastre, încă de la începutul anilor 1800, se folosește apa oxigenată drept soluția cea mai puțin toxică pentru a obține blondul perfect.

Alte descoperiri stranii despre părul blond!

 1. Psihologul Tony Fallone susține că blondele au alt temperament decât șatenele: sunt mai volubile, mai sociabile și mai sigure pe ele.
 2. Blondele cu ochii albaștri și pielea foarte deschisă la culoare prezintă cel mai mare risc de orbire la bătrânețe.
 3. Tot blondele cu pielea foarte deschisă la culoare au un risc mai mare să sufere ce cancer de piele, decât șatenele a căror piele este mai bine protejată de melanină.
 4. Cele mai multe femei blonde natural capătă o nuanță puțin mai închisă pe timpul iernii, când stau mult mai puțină vreme la soare. Se știe că razele UV deschid nuanța părului.
 5. Firele de păr blonde sunt cele mai fragile și subțiri, de aceea femeile blonde care se vopsesc frecvent trebuie să aibă mare grijă de podoaba lor capilară. Părul cel mai gros și sârmos se pare că este părul roșcat.